ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele comisiei juridice din Senat și lider al senatorilor PSD, Nicolae Șerban, a depus o serie de amendamente la proiectul de lege privind grațierea care vizează reintroducerea faptelor de corupție și evaziune fiscală pe lista infracțiunilor care vor beneficia de această măsură. Întrebat de jurnaliști dacă partidul sprijină aceste propuneri, senatorul PSD a spus că nu are girul PSD și că amendamentele au fost depuse în nume propriu.
”Nu cred că cei care sunt corupți trebuie să stea trei într-un pat în condiții de igrasie, de igienă precară”, a spus Nicolae Șerban, în susținerea amendamentelor, reluând argumentele mai vechi privind condițiile din penitenciare.

Nicoale Șerban propune ca pedepsele cu închisoarea de până la șapte ani (în loc de 5 cum prevede proiectul guvernului), să se grațieze astfel:
a) în întregime, pedepsele de până la trei ani inclusiv
b) în întregime, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de trei ani
c) parțial, cu trei ani, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani Advertisment
d) parțial, trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani
e) parțial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani

Potrivit amendamentelor senatorului PSD, sunt eliminate din proiect prevederile potrivit cărora nu pot fi grațiate pedepsele care vizează corupția, abuzul în serviciu, conflictul de interese, darea și luarea de mită, evaziunea fiscală, fiind păstrate cele care vizează siguranța națională, terorismul sau traficul de droguri.

Întrebat de jurnaliști care sunt argumentele pentru care susține grațierea celor condamnați pentru fapte de corupție, asta deși PSD a transmis în repetate rânduri că exclude adoptarea unei astfel de măsuri, Nicolae a ironizat jurnaliștii, a luat peste picior televiziunile și presa scrisă, a susținut despre proteste că au fost o uriasă mainipulare, a recunoscut senin că habar nu are câți condamnați pentru corupție vor beneficia de acest amendament și, când a fost întrebat dacă nu i se pare normal ca amendamentul să fie discutat și în societate, pe Șerban Nicolae efectiv l-a pufnit râsul.

Cu zâmbetul pe buze, Șerban Nicolae l-a luat peste picior pe reporterul PRO TV, care nu făcuse decât să-l întrebe dacă nu i se pare normal să fie consultată și societatea: ”Haideți să vă spun o informație strict secretă, de o importanță deosebită. Suntem în faza de Comisie juridică la Senat, nu am ajuns în plen. E o informație clasificată pe care numai la PRO TV o să o găsiți. Toată această perioadă poate fi folosită pentru o dezbtatere. O să aflați inclusiv care e impactul, de la ANP, ca să ne dăm seama ce oameni periculoși pentru societate vor ieși din închisoare în cazul în care se aprobă grațierea. E adevărat, puteți să anticipați care va fi forma finală, dumneavoastră având o emisiune de talente. Sunt convins că o să știți și care va fi rezultatul".