ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicușor Dan a demisionat de la conducerea formațiunii USR pentru că această formațiune a decis să nu susțină familia creștină tradițională. Cristian Ghinea anunță că tema referendumului Coaliției pentru familie va crea „o fractură internă" de nedepășit.

Nicușor Dan amintea că la întâlnirile pe care le-a avut cu cei care doreau să intre în USB sau în USR a spus că este loc și pentru progresiști și pentru conservatori.

Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand, a abordat acest subiect și a ținut să precizeze că „o poziționare a USR pe tema căsătoriei ar fi ilegitimă, inoportună și ar trăda buna credință a oamenilor care s-au înscris în partid”.

„Vreau să clarific o neînțelegere care parazitează discuția despre referendumul intern în USR. In mod intenționat sau din deficientă cognitivă, actorii implicați confundă fondul chestiunii cu forma.

FONDUL problemei este dacă USR și membrii săi ar trebui să susțină, să se opună sau să nu se pronunțe în cadrul propusului referendum, încă ne-aprobat de Parlament, privind modificarea articolului 48 din Constituția României în sensul precizării cuvântului "soți” asa cum este el explicat în articolele 258 și 259 din Codul Civil și în conformitate cu intenția evidenta a legiuitorului.

FORMA problemei este dacă parlamentarii USR trebuie sa voteze pentru, împotrivă sau să nu se poziționeze (sa voteze fiecare după cum dorește) în privința votului din Parlamentul Romanei privind aprobarea sau respingerea inițiativei populare de modificare a Constituției depusă la Parlament și validată de Curtea Constituțională a României în anul 2016 și aprobată de Camera Deputaților în 2017.

Pe FOND: partidul USR conține oameni cu convingeri diverse în privința căsătoriei deoarece partidul nu s-a format și nu s-a prezentat în alegeri cu o poziție pe aceasta temă. Doctrina partidului este total disjunctă de această temă. O poziționare a USR pe tema căsătoriei ar fi ilegitimă, inoportună și ar trăda buna credință a oamenilor care s-au înscris în partid sau l-au votat fiind asigurați că nu va exista o astfel de poziționare.

Pe FORMA: partidul USR s-a poziționat explicit, încă de la formare, pentru: bună administrare, democrație participativa, legi electorale care să asigure reprezentativitate, diminuarea numărului de Parlamentari și diminuarea rolului partidelor politice în alte domenii decât cel politic. Făcând abstracție de conținutul inițiativei legislative de modificare a Constituției, este evident că USR a promis implicit cetățenilor că le va apăra dreptul constituțional la referendum (orice referendum, nu numai cel la ordinea zilei), conform articolului 2 din Constituție.

Concluzii:
1) USR nu trebuie să se poziționeze în privința votului membrilor sai la (ipoteticul) referendum încă neaprobat de Senat.
2) USR este obligat prin propriile promisiuni pre-electorale să susțină în Parlament organizarea oricărui referendum care îndeplinește cumulativ condițiile de a fi susținut de numărul de cetățeni prevazut de lege și de a fi validat de către Curtea Constituțională. Votul celor 15 deputați USR care s-au abținut sau au votat împotriva organizării referendumului a fost o încălcare a misiunii cu care au fost investiți de partid și a promisiunii către alegători de a apăra democrația reprezentativă. Acest gen de vot anti-democratic și care urmărește îngrădirea drepturilor cetățenești nu trebuie sa se repete la votul din Senat.”, a scris Sergiu Moroianu pe contul său de Facebook.