ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși suntem în luna septembrie, partidele au intrat deja în febra alegerilor de peste trei luni. Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a realizat un sondaj de opinie la începutul acestei luni, în care au fost măsurate diferiți indicatori privind încrederea în politicieni, partide și teme politice.

Unul dintre rezultatele surprinzătoare ale acestui barometru îl constituie ascensiunea noii primărițe a Bucureștiului, Gabriela Firea. Într-un interviu pentru ActiveNews, sociologul Bruno Ștefan a explicat motivele acestei creșteri în nivelul de încredere al bucureștenilor pentru primarul Capitalei.

„Firea este cel mai mare fenomen al PSD după Gabriela Firea. Dar și dintre cei care au stat acasă, au încredere în ea. Firea are acum, încredere multă și foarte multă, un procent de 60% dintre bucureșteni. Și dintre absenteiști. Percepția ei s-a modificat foarte mult. Firea s-a pus pe ceva fundamental ce rezultă din acest sondaj: credința în Dumnezeu. Știți cât de mult contează să le fie apărată credința? Enorm! Firea a zis: iată vom da bani la Catedrala Mântuirii Neamului! Știți câți dintre bucureșteni își doresc lucrul ăsta, deși discursul oficial public spune că nu e corect?. De-aia vedem o cădere și la Nicușor Dan, pentru că s-a pus împotriva acestui subiect, al Catedralei. Și Firea s-a poziționat pe acest subiect, care ține nu doar la bătrâni, ține și la tineri pentru că ei știu că Biserica este o ancoră, chiar dacă nu se la ea prea des. Este ceva din sistemul lor de valori, își simt rădăcina”, a spus Bruno Ștefan pentru ActiveNews.

În ceea ce privește încrederea bucureștenilor în liderii țării, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș, Bruno Ștefan afirmă că ambii au o cotă mică de încredere între alegătorii din Capitală.

„Încrederea în Klaus Iohannis este scăzută. Este mai scăzută decât a lui Cioloș, care și el are un procent scăzut. Este mică încrederea în ei. Este scăzut procentul în încrederea în felul în care ei gestionează treburile țării” , a afirmat sociologul de la BCS.