ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” unui număr de 548 de persoane. Pe lista din anexa decretului prezidențial apare și numele unui oarecare Dumitru Iliescu.  Nu e treaba președintelui României să stea și să verifice fiecare personaj din sutele ce apar pe listele unui decret. 

Ȋn cadrul Administrației Prezidențiale există însă o structură, Cancelaria Ordinelor, care răspunde în principal de îndeplinirea atribuției constituționale a Președintelui României de a conferi decorații și titluri. Cancelaria Ordinelor este și cea care gestionează baza de date cuprinzând persoanele decorate. Această structură e condusă, din decembrie 2000, de consilierul de stat Gheorghe Angelescu.

Așadar, Cancelaria Ordinelor și nu Klaus Iohannis ar fi trebuit să verifice fiecare nume din lista celor ce au primit ieri, prin decret prezidențial, mărețul titlu de „Luptător cu Rol Determinant”. Inclusiv, numele domnului Dumitru Iliescu. Despre care am aflat tot ieri, mai pe seară, că e una și aceeași persoană cu  Dumitru Venicius Iliescu, acuzat că în noaptea de 21 decembrie 1989 a dat ordin ca blindatele să treacă peste revoluționarii aflați la baricada din Piața Universității.

Cu alte cuvinte, Dumitru Iliescu cel decorat de președinte a fost un „Luptător cu Rol Determinant” în decembrie ’89, numai că el n-ar fi luptat pentru „Victoria Revoluției Române”, ci pentru sporirea numărului de victime necesar instaurării noii orânduiri. Pentru meritele sale deosebite, tovarășul Ion Iliescu l-a numit pe Dumitru Venicius Iliescu director al Serviciului de Protecție și Pază (SPP), funcție pe care a deținut-o în perioada mai 1990 - noiembrie 1996.

 
Faptul că ieri Klaus Iohannis habar n-a avut pe cine decorează e strâns legat de viteaza cu care jurnaliștii au avut habar. Nu am nicio îndoială că informația despre identitatea acelui „Dumitru Iliescu” i-a fost furnizată jurnalistului care a aruncat primul știrea în spațiul public. Pe lista de pe site-ul președinției nu apare niciun element suplimentar care să ajute la identificarea lui Dumitru Iliescu. Iar pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor apar patru „luptători în Revoluție” cu acest nume. Pe niciunul dintre ei nu-l cheamă Venicius și niciunul nu e născut la 18 august 1956, precum fostul director al SPP.

 
 
Ca jurnalist, nu puteai știi că tocmai acel Dumitru Iliescu e pe lista celor decorați de președinte, decât dacă altcineva, o sursă de încredere, ți-a furnizat informația. Jurnalistul care a făcut primul dezvăluirea are ca domeniu de activitate și administrația prezidențială, ceea ce ne-ar putea indica atât sursa, dar și caracterul premeditat al acestei greșeli pentru care Klaus Iohannis va plăti din capitalul său de imagine.

Atenția opiniei publice e concentrată acum pe gafa decorării unui pseudo-revoluționar. Ca și cum n-ar fi deja ridicol că vreo câteva sute de revoluționari mai primesc un titlu, după 26 de ani, atâta vreme cât vinovații pentru crimele din decembrie 1989 n-au fost trași la răspundere nici până azi.

Subiectul ce stârnește revolta publică e însă rezultatul unui „mise en place” care ar trebui să-l îngrijoreze pe președinte mai mult decât reparabila eroare comisă.     
 
P.S. Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a precizat că revoluționarul decorat de Klaus Iohannis NU este Dumitru (Venicius) Iliescu, fostul șef al SPP, ci un medic ortoped cu același nume. Povestea de mai sus rămâne însă valabilă, cu precizarea că „șopârla” a intoxicat voit, iar jurnalistul a tras în Klaus Iohannis exact așa cum s-a tras la Revoluție. 

Pe aceeași listă, scria aseară jurnalistul, preluat la greu de „presa quality”, apar și deputatul Gheorghe Firczak, senatorul Vasile Nistor, dar și fostul parlamentar Florin Rădulescu-Botică. Nu sunt nume sonore și nu pot fi asociate cu funcțiile doar prin simpla lecturare a listei. Ȋnsă ei erau/sunt muniția de rezervă.