ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Soția lui Dacian Cioloș, franțuzoiaca Valerie Cioloș-Villemin, susține un „Atelier de reducere a stresului prin mindfulness”, organizat pe 26-27 mai de către compania Khastalia, a lui Dragoș Bucurenci.

Atelierul se adresează în principal angajaților care suferă de stres și sunt afectați, sau în pericol de a fi afectați, de burnout ocupațional.

Ce este Mindfulness-ul? Pe numele său complet, Programul de Reducere a Stresului prin Mindfulness, vorbim despre  un set de activități și reguli, bazate pe practici orientale, care au scop îmbunătățirea personală a persoanei practicante.

Fondatorul acestui program, psihologul american de origine evreiască, Jon Kabat-Zinn, definea mindfulness-ul ca „starea de conștiență care iese la iveală prin concentrarea conștientă și fără a judeca- în momentul prezent, la desfășurarea experienței, moment cu moment”.

Conform doctorului Anthony Komaroff, meditația mindfulness se practică șezând, cu ochii închiși și picioarele încrucișate pe o saltea sau pe un scaun, cu spatele drept.

În ceea ce o privește pe soția lui Dacian Cioloș, aceasta „Folosește în mod curent tehnicile pe care le predă în viața personală, atât din considerente de igienă mentală, cât și din datoria pe care consideră că o are ca trainer față de participanții la atelierele ei”, după cum arată siteul khastalia.ro.

Valérie Cioloș-Villemin practică de peste 15 ani acest program și „s-a format ca trainer autorizat al programului de Reducere a Stresului prin Mindfulness (MBSR®) în cadrul cursurilor organizate de University of Massachusetts Medical School, „instituția unde a fost fondată această metodă”.

Nu doar atât, în vara lui 2016, în calitate de reprezentant al MINDFULNESS – TRAININGS ROMÂNIA, soția lui Dacian Cioloș a susținut o prezentare la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor și după cum anunța siteul ANP,  „a abordat idei de bază utilizate în cadrul conceptului MINDFULNESS, precum și o serie de exerciții și tehnici aplicabile în viața fiecăruia”.

Cei patru reprezentanți ai MINDFULNESS – TRAININGS ROMÂNIA sunt soția fostului premier al României și alte trei persoane care au legături strânse și dovedite cu MISA, după cum scria la vremea respectivă ActiveNews.

După apariția articolului despre posibilele legături dintre familia Cioloș și MISA, fondatorul platformei România 100 a șters de pe facebook întrebarea postată pe acest subiect de redactorul ActiveNews, iar apoi a declarat la Radio România că este creștin ortodox.

Întrebarea care se naște este firească: este mindfulness-ul compatibil cu creștinismul? Într-un eseu al părintelui ortodox american George Morelli, autorul notează: „De-aceea, mindfulness-ul care este separat de Dumnezeu nu este niciodată un mindfulness creștin. Partea conștientă, sufltească a minții unei persoane este luminată de Dumnezeu, prin Duhul Sfânt, în adâncimea sufletului și a minții, ceea ce permite o percepere a experienței duhovnicești.  Rațiunea pură și adevărată vor străluci mai adânc, ca o lumină. [...] prin îndepărtarea de Dumnezeu, rațiunea este întunecată”.

Pastorul presbiterian american, Peter Jones, este și mai categoric în ceea ce privește incompatibilitatea dintre creștinism și mindfulness.

„Fără să realizăm, Vestul a primit o viziune indiană despre lume denumită Advaita, ceea ce înseamnă 'non-dualism'. [...] În spatele acestor tehnici spirituale orientale este o viziune unicistă asupra lumii, în conflict cu spiritualitatea biblică, denumită de mie dualism. [...] Viziunea orientală susține că prin „mersul în interior” ne găsim divinitatea din noi, așa că problema noastră nu este păcatul, ci ignoranța. Suntem ignoranți față de dumnezeul din interior, dumnezeul pe care îl posedăm cu toții. Dumnezeu nu este separat de noi, El este în noi. Noi suntem dumnezeu. Așa că această viziune orientală pledează pentru meditația spirituală și diferite forme ale conștientizării pentru a ne focaliza pe sine, mai precis pentru a câștiga gnosis-ul, cunoșterea dumnezeului interior. Nu există distincție față de Dumnezeu. Noi suntem dumnezeu. Trebuie să ne întrebăm dacă aceste metode, precum yoga și mindfulness-ul, născute din unicism oriental, pot fi curățate de conținutul lor religios. În esența sa, mindfulness-ul este un concept și o practică budistă - deloc neutră - care un scop profund religios. [...]
 
Mindfulness-ul ne detașează de Creatorul din spatele creației. [...] Sunt convins că practicarea Mindfulness-ului va deschide mințile occidentalilor către gândirea orientală - într-un final la o soluție fără Dumnezeu a problemei creației - negând eliberarea de sine care ar produce o falsă pace, distrugătoare de sunet. Mai mult, creștinii vor ajunge să creadă că încrucișarea credințelor este drumul de urmat pentru Biserică, de vreme ce toate religiile practică o formă similară a spiritualității”, scrie dr. Peter Jones.
 
Este interesant că această practică este uzitată de către companii precum Google, Apple, Procter and Gamble, dar și de Armata americană și numeroase pușcării și penitenciare pe deținuți.
 
Fostul premier Dacian Cioloș, dar și Dragoș Anastasiu sau Mihail Neamțu au fost prezenți la lansarea conceptului Outward Mindset, de către Institutul de Dezvoltare Personală. „Totuși, serviciile actuale de dezvoltare personală nu sînt nici socratice, nici creștine, nici iluministe și, în principiu, nici cure psihanalitice. Sînt tehnologii ale sinelui, de acord, dar sînt tehnologii sui generis, cu particularitățile lor”, scria antropologul Vintilă Mihăilescu.

Cursul de mindfulness al soției fondatorului Platformei România 100, costă între 900 și 1.000 de lei.