ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că un act normativ referitor la grațiere este oportun, spunând că „cei condamnați sunt și ei oameni” și au dreptul „la propria imagine”, și a dat exemple din trecut explicând că grațierea funcționa și în antichitate și în comunism.

„Consider că până la urmă chiar și cei care au fost condamnați și sunt astăzi în închisori și ispășeșc o pedeapsă, până la urmă sunt totuși oameni. Acestor oameni nu le putem încălca demnitatea. Cred că chiar cei care sunt condamnați au dreptul la propria demnitate și la propria imagine”, a declarat Tăriceanu.


Președintele Senatului a făcut apel la istorie, explicând că instituția grațierii există încă din antichitate.

”Această instituție a grațierii nu a inventat-o Guvernul actual sau actualul ministru de Justiție. Grațierea funcționează din vremuri străvechi. Să știți că și în antichitate funcționa grațierea. Și în perioada comunistă au existat momente în care s-au făcut grațieri, și după 1990, în democrația nouă din România”, a explicat Tăriceanu.

„Nu cred că ar trebui să privim cu atâta ură și cu atâta intransigență un lucru care mie mi se pare că trebuie discutat calm”, a mai spus el.

Întrebat de ce grațierea se dorește a fi impusă prin ordonanță de urgență, și nu prin lege dezbătută în Parlament, Tăriceanu a susținut că e dreptul Guvernului să legifereze prin ordonanțe.

”Este o opțiune care este la latitudinea Guvernului. Poate să dea ordonanță sau poate să vină cu un proiect de lege. Pentru fiecare aceste două variante există avantaje și dezavantaje (…) Este dreptul Guvernului să legifereze prin ordonanțe în anumite domenii, pe anumite materii și poate să o facă. Nu înțeleg de ce această tulburare așa care văd că i-a cuprins pe unii”, a susținut Călin Popescu Tăriceanu.