ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Națională a României este a tuturor românilor care-și prețuiesc istoria și identitatea, nu este o zi a oficialităților statului sau a partidelor politice, afirmă președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, într-un mesaj publicat pe Facebook.

„Ziua Națională a României este a tuturor românilor care-și prețuiesc istoria și identitatea. Nu este o zi a oficialităților statului sau a partidelor politice. 1 Decembrie este și trebuie să rămână un simbol al unității noastre, al solidarității naționale, al fraternității tuturor românilor. Cei care vor să transforme această mare sărbătoare într-un eveniment partizan vor fi sancționați de cei cărora sărbătoarea le aparține cu adevărat, chiar dacă nu sunt vreodată invitați în lojele oficiale: cetățenii obișnuiți, românii pentru care 1 Decembrie este o zi a unității, a fraternității, a demnității și a reconcilierii. O celebrare a democrației. O rememorare a faptului, adesea uitat în celelalte zile ale anului, că ultimul cuvânt îi revine întotdeauna corpului cetățenilor, că puterea cea mai deplină într-o democrație aparține cetățeanului. Pe 1 Decembrie ALDE sărbătorește Ziua Națională împreună cu românii!", a scris Tăriceanu pe Facebook.


Acesta afirmă că ALDE, partidul său, are ca misiune promovarea valorilor naționale și a simbolurilor prin care aceste valori se exprimă.

„Unul dintre aceste simboluri este ziua de 1 Decembrie 1918, ziua în care românii, după sacrificii uriașe, au împlinit idealul național la care aspirau de secole, regăsindu-se toți în aceeași patrie și sub același drapel. Unirea, fraternitatea, reconcilierea tuturor categoriilor sociale în respectul minorităților și, mai ales, supremația voinței liber exprimate a cetățenilor sunt semnificațiile pe care ni le-a lăsat moștenire Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918. Din aceste valori s-a construit acum nouăzeci și opt de ani națiunea română, ca o națiune cu dublă vocație a unității și a democrației. (...) Pentru noi, celebrarea Zilei Naționale, rememorarea acestui eveniment fondator, este mai mult decât o îndatorire patriotică, este o bucurie, o sărbătoare a națiunii și a cetățeniei democratice. Pretutindeni în țară, reprezentanții ALDE se află deci alături de cetățeni, printre aceștia, la evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie", arată Tăriceanu.