ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre faptul că CCR a admis sesizarea sa privind un conflict de natură constituțională pe ancheta OUG 13.

Președintele Senatului a salutat decizia judecătorilor de la Curtea Constituțională și a subliniat faptul că DNA a făcut o mișcare tactică menită să-i spele rușinea, adică faptul că a clasarat unei părți din dosarul penal deschis pe subiectul emiterii ordonanței de urgență 13 privind modificările la codurile penale și disjungerea și a declinat către Parchetul General o altă parte din dosar.

„În comunicatul CCR se constată o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat. Și CCR consideră că DNA și-a arogat atribuții pe care nu le are din punct de vedere constituțional. Este ceea ce eu am vrut să se aibă în seamă în sesizarea curții. Pentru legalitatea proiectelor de lege, ordonanțelor de urgență și a hotărârilor de Guvern există două entități disctincte care pot să cenzureze aceste acte ale guvernului. Parlamentul delegă legislativ către Guvern posibilitatea de a adopta proiecte de lege și ordonanțe de urgență și Parlamentul e cel care le cenzurează. Din punct de vedere al oportunității, numai CCR poate să decidă și în niciun fel Procuratura.

Am observat o mișcare tactică menită să înlăture rușinea care putea să planeze asupra DNA ca urmare a unei decizii a Curții, au decis clasarea unei părți din dosar și trimiterea altei părți către Parchetul Înaltei Curți. Probabil că au intuit că vor pierde în fața CCR și au întreprins această mișcare. Lucrurile nu sunt mai puțin grave pentru că DNA a clasat o parte din dosar. Acest conflict a fost și rămâne să fie soluționat pentru viitor.  Ceea ce s-a întâmplat în România cu ancheta DNA în legătură cu OUG 13, cred că este o premieră pentru lumea democratică”, a spus Tăriceanu.