ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, afirmă că susține inițiativa cetățenească privind revizuirea Constituției, însă nu își dorește ca alegerile parlamentare să fie influențate de alte subiecte, prin organizarea unui referendum referitor la modificarea Legii fundamentale.

„Din punct de vedere politic, în calitate de președinte al Senatului, dar și de copreședinte al ALDE, susțin fără rezerve această inițiativă cetățenească și sunt decis să îmi folosesc toată influența politică pe care o am pentru ca inițiativa să fie dusă la bun sfârșit. (...) Nu cred că este un orizont de timp realizabil din acest punct de vedere (organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare — n.r.), dar, așa cum știți, modificarea Constituției trebuie să fie aprobată prin referendum. Cred că timpul este foarte scurt (...). Nu cred că este bine să folosim prilejul alegerilor parlamentare pentru a promova și alte proiecte de lege. În trecut, s-a încercat cuplarea alegerilor parlamentare cu diverse alte idei pe care le avea fostul președinte Băsescu și eu m-am opus și eu rămân pe aceeași poziție — vreau ca alegerile parlamentare să nu fie influențate de alte subiecte majore și reciproc", a declarat Tăriceanu, marți, la Senat.

Acesta a adăugat că, ținând cont de faptul că inițiativa a fost semnată de circa trei milioane de cetățeni cu drept de vot, „avem obligația morală să le arătăm respectul pentru acest demers cetățenesc care trebuie să devină parte integrantă a Constituției noastre".

„Cred cu tărie că legătura naturală este cea dintre un bărbat și o femeie și cred că în materia căsătoriei există o deplină coincidență între tradiția creștină și dreptul natural. În același timp, am convingerea că nimeni nu va fi și nu trebuie să fie marginalizat, discriminat sau privat de drepturi și libertăți", a adăugat Tăriceanu.

Comisia juridică și cea constituțională din Senat discută la acest moment inițiativa cetățenească privind revizuirea Legii fundamentale în sensul modificării articolului 48, alin. 1, astfel încât căsătoria să fie definită ca uniunea dintre bărbat și femeie. Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți. Raportul comun al celor două comisii trebuie întocmit cel târziu până la data de 15 noiembrie.