ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O investigație de Vasile Gotea, publicată inițial în Cotidianul și pe care o găzduim și noi cu acordul autorului.

 

În presă au apărut numeroase articole despre necazurile generate de înființarea și funcționarea Parcului natural ,,Defileul Mureșului Superior” și a Sitului Natura 2000 ,,Călimani-Gurghiu”.

După 8 ani de existență ,,sub acoperire”, acest parc din județul Mureș, sub tutela S.C. Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni S.A., din județul Harghita, a început să genereze mari probleme locuitorilor și administrațiilor locale din comunele Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni, județul Mureș, iar din acest an și locuitorilor din localitățile de pe Valea Gurghiului și din alte localități harghitene și din Bistrița-Năsăud, care probabil tot peste 8 ani vor ști că sunt într-o arie protejată și totodată vor mai afla și cine le administrează proprietățile personale!?

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, pe baza Tratatului de Aderare, privind măsurile de mediu pe termen scurt ce trebuiau întreprinse, statele care aderă, inclusiv România, aveau obligația să-și mărească suprefețele ariilor protejate (Natura 2000). În acel timp România și-a luat angajamentul față de Uniunea Europeană că, până la sfârșitul anului 2006, suprafața ariilor protejate trebuie să ajungă la circa 15 la sută, atâta cât este media în Uniunea Europeană, România având la acea dată numai 7 la sută din suprafață arii protejate.

În contextul acestor angajamente, unii ,,PROTECTORI AI NATURII”, printre care Attila Korodi - ministrul Mediului și Dezvoltării Durabile, László Borbély, ministrul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, succesor al lui Attila Korodi, la Ministerul Mediului, din anul 2008, până în anul 2012, Dr. Ing.Ábrán Péter, șef serviciu biodiversitate la Agenția de Protecția Mediului Mureș (fondator al ONG ,,RHODODENDRON” din Târgu Mureș, care a întocmit și elaborat documentațiile științifice de propunere a mai multor arii naturale protejate în județul Mureș, printre care ,,Scaunul Domnului” Parcul Natural ,,Defileul Mureșului Superior”, Situl Natura 2000 ,,Călimani-Gurghiu” și altele), Kelemen Márton (fiul parlamentarului mureșean Kelemen Attila, fost consilier personal al lui Borbely Laszlo, când era ministru, membru în Asociația pentru Protecția Naturii ,,Milvus” din Târgu-Mureș), Dr. Ing. Melles Előd, fost șef al Ocolului Silvic Gheorgheni din cadrul Direcției Silvice Harghita, un foarte bun apropiat al lui Verestay Attila cunoscut în presă ca ,,Drujba lui Dumnezeu” și alții, au speculat, pur și simplu, angajamentele de mediu ale României față de Uniunea Europeană, în favorul ideilor exprimate din anii '90 încoace de constituire a unei zone autonome maghiare în centrul României, încercând prin toate mijloacele să sprijine restituirea acestor suprafețe.

În urma promulgării Legii nr. 247/2005, privind restituirea proprietăților și mica reformă în justiție, în inima Transilvaniei, mai precis în județul Mureș, urmașii unor grofi unguri, printre care Banfy,Kemény, Farkas, Urmanczi, Elteto, Bethlen, S.C. Gudea Mesterhaza SA, Societatea Anonimă de Silvicultură Ardeleană, au revendicat suprafețe imense de păduri (44.500 hectare), proprietăți imobiliare și terenuri agricole, circa 65 la sută din suprafața Parcului natural Defileul Mureșului Superior și o mare parte din suprafața Sitului „Natura 2000 Călimani-Gurghiu”.

În conformitate cu documente din Arhivele Naționale, în anul 1944, în Transilvania, existau 119 baroni, grofi și alte denumiri (unguri), care dețineau 13.871 de acțiuni, fiecare acțiune echivalând cu un juger de pădure (1 juger=5.787 mp). Rezultă că suprafața totală de pădure deținută de aceștia în Transilvania era de 8.027 hectare, nu sute de mii cât au revendicat urmașii și așa-ziși urmași conform Legii nr. 247/2005, sprijiniți cu mult sârg și devotament de ,,protectorii naturii” enunțați mai sus, unii dintre ei cu funcții înalte în statul român și cu mari influențe ,,colegiale”, solicitând 44.500 hectare de pădure din Munții Călimani și Gurghiu numai pe suprafața administrativ-teritorială a județului Mureș.

 

Citește integral articolul AICI.