ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a plecat, vineri, de la Casa Albă după ce a discutat o oră cu omologul său american, Donald Trump, în Biroul Oval., în Biroul Oval și după conferința de presă comună.

Klaus Iohannis (despre agresiunea Rusiei):  Toată lumea este îngrijorată, însă, dacă ești îngrijorat, ești pregătit. Trebuie să fim foarte direcți atunci când vorbim de relația cu Rusia. În opinia mea avem nevoie de dialog, dar pe de altă parte, avem nevoie de o descurajare puternică. Acestea trebuie să ducă la soluții fezabile pentru toate părțile.

 Donald Trump (despre eliminarea vizelor) Nu, nu am discutat, dar vom discuta despre asta.

Klaus Iohannis: Am menționat  această problemă, ridicarea vizelor e o problemă importantă, cred că vom ajunge și la asta.

Donald Trump (despre lupta anti corupție din România): Susținem foarte insistent România, deci susținem și lupta împotriva corupției, și îl susținem și pe președintele dvs. Credem că a făcut o foarte bună. Are susținerea noastră.

Donald Trump, despre angajamentul SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat: Cu siguranță că  aplicăm Articolul 5 din tratatul NATO.

 
Klaus Iohannis: Am fost la Bruxelles, am ascultat ce a spus președintele Trump și mi-a plăcut. NATO se bazează pe valori, dar e o alianță militară și cheltuielile sunt compleze pentru NATO e cea mai puternică alianță și vream să o ținem la acest nivel. Dacă ești într-o alianță, toți trebuie să contribuie. Unora nu le-a plăcut, altora, dar trebuie să facem acest gest pentru a rămâne puternici.
 
Donald Trump: (despre finanțarea NATO) :Nu au plătit cât trebuia. Am spus „ce ar fi să plătim din urmă?” Niciun președinte nu a pus această întrebare. Vom face NATO puternică și avem nevoie de bani!

ACTUALIZARE 22:29 Donald Trump: Românii au adus o contribuție uriașă: Elie Wiesel, născut în România, modul în care Holocaustul e comemorat în România, poporul român a trecut prin multe, dar a trecut admirabil

ACTUALIZARE 22:15 Klaus Iohannis: Sunt foarte bucuros cĂ am avut o întrevedere foarte bună, datorită stilului dvs de conducere si faptului ca avem un parteneriat de peste 20 de ani. Acest parteneriat trebuie să continue. România este conștientă de faptul ca ne aflam pe flancul estic și ne bazăm mult pe parteneriatul cu dvs. Cred ca este în interesul dvs să aveți o Uniune puternică. NATO și UE nu trebuie sa fie în competiție, trebuie să lucreze impreună.

ACTUALIZARE 22:00 Donald Trump: Vreau să multumesc poporului român pentru contribuția la lupta contra terorismului. Muți dintre cetățenii voștri au plătit cu viața și americanii apreciază sacrificiul romanilor. România a fost un membru valoros în campania contra terorismului, este al patrulea contributor ca număr de trupe.

 
Vreau să-l felicit pe președintele Iohannis pentru că România își respectă obligația de a aloca 2% pentru apărare. Încep să priceapă și alții.
Doresc să întărim legăturile dintre noi. Sunt un avocat al consolidării NATO printr-o mai mare responsabilitate a statelor membre
 
E o onoare să primesc un prieten atât de bun al Americii, poporul român și cel american au atât de multe în comun, tradiții vaste și peisaje minunate.
 
ACTUALIZARE 21:54 Donald Trump: Cerem Qatarului să oprească finanțarea terorismului. Vom lupta pentru a crea noi prietenii și pentru a ne alia în lupta impotriva terorismului, nu putem lasa ca aceasta ideologie rea să se împrăștie.

Nu am rezolvat această problemă, dar o vom rezolva. Este prioritatea mea, e datoria mea ca președinte să asigur siguranța poporului nostru.

 ACTUALIZARE 21:00 : Sunteți un aliat adevărat, o țară minunată și avem o relație minunată, iar această relație a devenit și mai bună”, i-a transmis Donald Trump lui Klaus Iohannis în momentul primirii la Casa Albă
 
„Este o mare plăcere și onoare pentru mine și abia aștept să discutăm despre parteneriatul nostru", a răspuns Klaus Iohannis.

Ultima oară când un lider român participa la o conferință comună cu președintele SUA a fost în 1978, atunci când Nicolae Ceaușescu a fost invitatul lui Jimmy Carter.,

După întâlnirea Trump - Iohannis, va urma o conferință de presă comună, pe care o vom transmite în direct, format VIDEO, pe www.ActiveNews.ro.