ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Cristian Ghinea a dezvăluit că la ultimul Birou Politic al partidului, Nicușor Dan a amenințat că demisionează de la conducerea formațiunii dacă USR nu va susține familia creștină tradițională, acum liderul USR anunță că tema referendumului Coaliției pentru familie va crea „o fractură internă" de nedepășit.

„Există acum o puternică presiune internă pentru ca USR să se poziționeze pe tema redefinirii familiei creștine. Opinia mea fermă este că ar fi o mare eroare. Am cădea cu totii in capcana de a vorbi despre ce ne divizează și nu despre ce ne unește. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece, printr-o poziționare care ar încălca convingerile intime ale unor colegi ai noștri aflați în minoritate", explică Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook.

Președintele USR amintește că la întâlnirile pe care le-a avut cu cei care doreau să intre în USB sau în USR a spus că este loc și pentru progresiști și pentru conservatori, că în discursul din ianuarie de la Sibiu a spus că principalul risc al USR este „exacerbarea tensiunilor între progresiști și conservatori" și că în discursul de la congresul de la Cluj a spus acelasi lucru, „că USR trebuie saă- fie un loc în care să colaboreze și progresiștii și conservatorii".

„Am fost vehement împotriva poziționărilor liderilor de opinie ai USR, de ambele părți, care aduceau USR în dezbaterea progresiști vs conservatori, în loc de dezbaterea despre subiectele reale ale societății și despre competențele pe care USR le aduce în politică", a spus Nicușor Dan, exprimându-și speranța că membrii USR vor avea înțelepciunea de a rămâne uniți.

Deputatul USR Cristian Ghinea a dezvăluit luni că, la ultima ședință a Biroului Național al partidului, Nicușor Dan a amenințat că demisionează de la conducerea partidului dacă acesta se va poziționa oficial împotriva modificării Constituției, situație în care membrii BN au decis să amâne decizia pentru miercuri.

„A fost o ședință lungă a noului Birou Național, de 10 ore. Spre final s-a discutat destul de mult propunerea lui Cătălin Drulă: USR ca partid să se poziționeze împotriva schimbării Constituției. Se contura o majoritate clară pentru susținerea propunerii. Moment în care Nicușor Dan a amenințat că își dă demisia dacă partidul se va poziționa. Mai mulți membri au cedat din păcate acestui șantaj. L-am anunțat atunci pe Nicușor Dan că dacă nu avem o decizie e momentul să își asume personal acest lucru și că eu m-am săturat să răspund public pentru chestiuni pe care el le impune partidului și nu le asumă personal. Emoția produsă de anunțul său a făcut să se voteze pentru amânare. Deci, s-a amînat prin vot (m-am opus și amânării) pentru miercuri", a scris Cristian Ghinea comentând la o postare de pe Facebook legată de poziția USR față de referendumul privind definiția familiei în Constituție.

Ghinea l-a acuzat pe Nicușor Dan că ține „ocupat cu nimicuri" Biroul Național recent ales la Congres. De asemenea, deputatul este nemuțumit de modul în care președintele USR tratează membrii din partid ai platformei România 100. „Eu sunt certat în BN și la grupul parlamentar pt. că fac parte și din România 100, după ce Nicușor Dan a făcut ca Dacian Cioloș să nu vină la noi. Au intrat toți în Parlament defilând cu Cioloș, dar acum se pare că ar trebui să cer voie de la Oana Bâzgan sau Cosette Chichirău să mă asociez cu Dacian Cioloș. E amuzant si tragic în același timp”, a afirmat Ghinea.

Camera Deputaților a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” și 13 abțineri, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pe tema definiției familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituție urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat recent  că inițiativa Coaliției pentru familie de revizuire a Constituției în sensul redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie a ajuns la Senat. Inițiativa va intra în dezbaterea plenului după 7 iunie, dată până la care comisiile trebuie să finalizeze raportul.