ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La finele lunii trecute făcea vâlvă o știre tulburătoare din Ucraina: în țara vecină se anunța înființarea unei brigăzi de armată care, conform colonelului citat, avea ca scop "apărarea în fața unor ipotetice pretenții teritoriale asupra Bucovinei din partea României".

La mai bine de o săptămână de la eveniment, Ministerul Afacerilor Externe a cerut explicații omologilor ucraineni.  Din păcate, aceștia nu au infirmat înființarea brigăzii 128 vânători de munte, din cadrul Armatei ucrainene, dar a criticat afirmațiile ofițerului ucrainean/

"Urmare a demersurilor MAE român pe lângă MAE ucrainean, în data de 28 septembrie 2015, partea ucraineană a calificat afirmaţiile ofiţerului ucrainean la adresa României ca fiind 'surprinzătoare'. Totodată, aceasta a exprimat regretul profund pentru incidentul evocat, pe care l-a catalogat drept contraproductiv pentru ansamblul relaţiilor bilaterale, adresând mulţumiri României pentru sprijinul constant acordat Ucrainei", se arată într-un comunicat al MAE .

Statul Major General al Armatei Ucrainene și-a exprimat scuzele față de incidentul creat de ofițerul ucrainean și a declarat că misiunile brigăzii nou-înființate nu sunt îndreptate împotriva României.

Statul Major General ucrainean a arătat că poziţia Ucrainei este de a construi relaţii de prietenie şi bună vecinătate cu România. Totodată, Statul Major General ucrainean a evidenţiat faptul că România nu este menţionată în niciun document al armatei ucrainene ca ameninţare la adresa Ucrainei şi a exclus posibilitatea ca riscurile de securitate pentru Ucraina să provină dinspre statele membre NATO", se menţionează în finalul comunicatului citat. 
 
În mai, Colonelul Vasil Zubanici, viitorul comandant al acestei formațiuni, a fost decorat de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, pentru activitatea sa pe frontul de est împotriva rebelilor pro-ruși. Ceremonia a avut loc la Academia Națională de Apărare de la Kiev.

Bucovina de Nord și Ținutul Herța au fost smulse din teritoriul României, în 1940, de către Uniunea Sovietică, în mod samavolnic. După prăbușirea colosului comunist, acestea au intrat în componența Ucrainei.