ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vizita premierului Grindeanu și a liderului PSD Liviu Dragnea în Statele Unite a făcut multă vâlvă pe Dâmbovița, dar nu a lăsat indiferente nici țările vecine. Presa din Ungaria și analiștii politici din țara vecină au întors pe toate fețele isprava celor doi lideri politici români.

Una dintre vocile respectate în opinia publică maghiară este fosta profesoară de la Universitatea Yale, Eva S. Balogh.

Într-un articol postat pe blogul propriu, venerabila intelectuală maghiară, care trăiește de peste 30 de ani în Statele Unite, scrie că „românii au preluat conducerea în cursa către Casa Albă a lui Trump”.

Balogh notează că politicienii români au început cu dreptul relația cu Donald Trump.

„Politicienii români au început, în mod evident, cu dreptul relația cu administrația Trump, ceea este remarcabil în mod special mai ales că nu i-au fost favorabili în timpul campaniei electorale și au favorizat-o pe Hillary Clinton. Și totuși, se pare că spre diferență de Victor Orban, nu au mizat totul pe o singură carte. Prin Broidy (republicanul care i-a invitat pe Dragnea și Grindeanu - n.r.) au avut un prieten în tabăra lui Trump, care, atunci când a contat, a întins o mână României”, a scris Eva Balogh.

Mai mult, aceasta notează că în Ungaria a devenit un clișeu afirmația că românii sunt mai abili diplomați decât maghiarii, exemplificând prin faptul că spre diferență de Ungaria, România a reușit să termine cumva, ambele războaie mondiale în tabăra învingătoare. În sprijinul afirmației sale, Eva Balogh citează presa favorabilă premierului Orban, care fie a ignorat, fie a încercat să minimezeze întâlnirea celor doi lideri români cu Trump.

„A devenit aproape un clișeu în Ungaria să afirmi că românii sunt mult mai buni diplomați decât ungurii. Dovada? Succesele lor în cele două războaie mondiale. Spre deosebire de Ungaria, românii au reușit cumva să ajungă în tabăra câștigătoare de fiecare dată. Sunt considerați aliați pe care nu te poți baza care reușesc mereu să cadă în picioare. De-aceea, nu ar trebui să ne surprindă că presa de dreapta din Ungaria drept o dovadă a duplicității românești.

Publicația Magyar Idők pur și simplu refuză să vorbească despre invitații deoarece ar atrage atenția asupra absenței lui Orban de la evenimentele la care au fost prezenți Dragnea și Grideanu. Pe de altă parte, 888.hu punblică un articol scurt despre evenimente, chiar de la București. Invitațiile sunt descrise ca bunuri achiziționate pentru a crește imaginea lui Dragnea în politica locală, ignorând toate informațiile disponibile despre sursa invitației și descrierea evenimentelor pentru care au fost valabile invitațiile”, susține cărturarul maghiaro-american.

În ceea ce privește controversa privind costul invitațiilor, Eva Balogh crede că Dragnea și Grindeanu au beneficiat de 'bilete' gratuite, pe care administrația Trump le-a distribuit unor persoane importante din tabăra republicană, aceștia distribuindu-le după cum au crezut de cuviință. Aceasta exemplifică prin cazul politicianului australian Pauline Hanson, care a scris pe twitter că a primit gratuit bilete la ceremonia de inaugurare a președintelui american.

„E adevărat că biletele costă între 25.000 de dolari și 1 milion de dolari, depinzând de pachet, dar înțelegerea mea este că un anumit număr de tichete au fost oferite oamenilor importanți din echipa lui Trump, care au făcut ce-au vrut cu ele”, scrie ea.
 
În concluzie, „Orban va trebui să mai aștepte să dea mâna cu Donald Trump, cel pe care îl admiră atât de mult” .
 
Eva S. Balogh a plecat din Ungaria în 1956, imediat după zdrobirea revoluției maghiare din acel an. În 1965, a obținut licența în istorie a facultății Carleton din Ottawa, Canada. 

A studiat apoi la Universitatea Yale unde a obținut masteratul în Studii Est- Europene și Rusești și a apoi un doctorat în istorie. A predat istorie Est Europeană la Yale și a publicat numeroase studii despre istorie și politică maghiară. Actualmente locuiește în Bethany, Connecticut.