ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PMP Marius Pașcan a declarat că solicitarea PPMT președintelui Iohannis de a iniția un dialog pe tema autonomiei este „o mojicie”, subliniind că, de fapt, în Transilvania românii au ajuns să fie tratați ca cetățeni „de rangul doi” de către maghiari.

„Este o mojicie, pur și simplu, și traducând ceea ce spune acest Szilágyi Zsolt, îi transmite președintelui, transmite României, transmite capitalei: „Sunteți niște hoți, niște corupți și noi vă chemăm să dialogați cu noi”, adică este și o fractură de logică. Pe de o parte, insultă, pune niște etichete deloc onorante și, mai apoi, cheamă la dialog. (...) Cum, din moment ce sunt corupți, infractori și promovează o politică destructivă, cum îi mai chemi apoi la dialog. Implicit pe președintele României îl consideră în această tagmă a capitalei, pentru că și președintele României îi reprezintă pe români din capitală, de la Palatul Cotroceni”, este replica deputatului de Mureș Marius Pașcan pentru Mediafax, după ce președintele PPMT Zsolt Szilágyi a spus, în scrisoarea trimisă președintelui Klaus Iohannis că Transilvania consideră Bucureștiul „un centru corupt și ineficient de putere”, însă dorește ca șeful statului să inițieze și modereze un dialog româno-maghiar pe tema autonomiei.

Pașcan a afirmat că tema autonomiei este „resuscitată” din când în când de toate partidele politice ungurești, catalogând această cerință o „pretenție teritorialistă cu caracter xenofob”.

„Vedeți așa resuscitate din când în când aceleași mesaje care, într-un fel sau altul, privesc toate partidele politice care reprezintă maghiarimea din Transilvania, câtă vreme și PPMT, și UDMR, și Consiliul Național Secuiesc, și celelalte formațiuni politice ale maghiarimii, toate au un țel comun: Ruperea României pe enclave etnice. Și se validează din când în când această pretenție teritorialistă, cu caracter xenofob”, a mai spus Pașcan.