ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de parlamentari, persoane din societatea civilă, constituiți într-un grup de reflecție intitulat "Clubul liberal Ion C.Brătianu 1875" a realizat un program politic pe care îl propune Partidului Național Liberal, având în vedere un dublu-obiectiv: atât guvernarea țării, cât și reformarea PNL.

În preambulul programului se afirmă că obiectivul fundamental al inițiatorilor este "păstrarea intactă și dezvoltarea identității și personalității Partidului Național Liberal, şa cum s-au construit ele în cei 140 de ani de istorie a partidului". De asemenea, inițiatorii își doresc "restabilirea, în Partidul Naţional Liberal, a principiilor şi a valorilor tradiţionale ale Brătienilor". 

Intitulat, "Apel pentru salvarea identității Partidului Național Liberal", programul are 13 puncte, în care se ating probleme naționale, dar și chestiuni interne al PNL.

La capitolul "Economia Liberală", inițiatorii consideră că România are nevoie de principiul celor trei "de": "Defiscalizare – Dereglementare – Debirocratizare" dar și de aplicarea "doctrinei sale economice tradiționale, "Prin noi înșine". 

De asemenea, inițiatorii cer conducerii PNL să "încurajeze fermierii români și să contribuie la curmarea aberaţiilor din coşul nostru de cumpărături: roşii din Olanda, cartofi din Franţa, fasole din Polonia, usturoi din China etc.".

La capitolul "stat", inițiatorii se opun fermă oricărei forme de federalizare a Europei, precum și la pierderea suveranității naționale.

"Viziunea noastră liberală susţine în etapa actuală  statul naţional, ca unică formă legitimă de expresie concretă şi raţională a realităţilor politico-teritoriale contemporane", afirmă semnatarii proiectului.

În ceea ce privește politica externă, apelul conține elemente care nu au mai fost afirmate în public de către un partid din mainstream-ul politic românesc.

Astfel, CLICB susține o "Europă a națiunilor" și o relație de cooperare între națiuni suverane.  "CLICB crede ca a venit timpul ca România să se manifeste proactiv la nivel european şi să înceteze a se considera o ţară tolerată în cadrul Uniunii Europene. Suntem adepţii restructurării acestui colos birocratic european  şi ai concentrării identităţii europene în jurul ideii de cooperare şi de inter-relaţionare între naţiuni suverane. Astăzi suntem în favoarea unei Europe a naţiunilor, aşa cum o vedea Charles de Gaulle".

Aceștia cer ca România "să se respecte pe sine mai mult şi să nu mai accepte niciun fel de „clauze speciale” din partea partenerilor internaţionali".  De asemenea, semnatarii susțin necesitatea unei deschideri multipolare a României, mai precis, dezvoltarea de relații cu țările BRICS

"CLICB este de părere că PNL trebuie să aibă în vizor o deschidere multipolară a României. Pe lângă consolidarea relaţiilor cu partenerii tradiţionali, Statele Unite ale Americii şi ţările din Uniunea Europeană, România are nevoie să dezvolte relaţiile cu statele BRICS", se arată în document.

Inițiatorii consideră că România trebuie să deschidă două linii principale de colaborare în politica externă:

"Atlantică, având în centru Marea Britanie, statul care, în viziunea noastră, ar trebui să fie principalul partener extern al României, la care se adaugă Spania, Franţa, Olanda, Danemarca şi Norvegia, de la sud la nord", dar și "Balto-Balcanică: Polonia, Cehia, Slovacia, Serbia, Ungaria, Grecia, Bulgaria și Turcia".

Nu mai puțin important, CLICB susține unirea Republicii Moldova cu România, dar și "obţinerea unui statut special pentru Bucovina de Nord, regiune care face parte din patrimoniul identitar românesc".

Cu-adevărat nemaiauzit în terna politică românească este punctul în care inițiatorii susțin că România, "ca moștenitoare a Bizanțului", trebuie să se afirme ca "protectori ai creștinilor din Orientul Apropiat".

În ceea ce privește societatea, CLICB cere PNL să se opună unor "reforme toxice precum: legalizarea căsătoriei homosexuale, legalizarea adopţiilor de către cupluri homosexuale, interzicerea simbolurilor religioase în şcoli, eliminarea materiei „Religie” din şcoli etc.".

Mai mult, liberalii doresc ca PNL să inițieze, "alături de cultele religioase, de medici şi de societatea civilă, o campanie la scară naţională de educare în vederea prevenirii avortului". În ceea ce privește religia în societate, liberalii cer PNL să apere identitatea creștină a Europei și să colaboreze cu laicatul creștin-ortodox.

La capitolul minorități, semnatarii apelului doresc o descentralizare care "să încurajeze capacitatea de autogestiune a comunităţilor şi să reducă birocraţia". Pe de altă parte, ei se opun "regionalismului de tip federal, care poate deveni rapid un ferment al dezagregării naţionale". Aceștia consideră că minoritățile naționale "reprezintă o bogăţie identitară inestimabilă pentru România şi crede că PNL trebuie să fie un apărător hotărât al drepturilor minorităţilor naţionale".

La capitolul apărare națională, semnatarii doresc dezvoltarea capacităților militare ale României și a industriei de armament. "redem că România ar trebui să joace un rol important în cadrul NATO iar cetățenii civili  care își manifestă dorința de a parcurge stagii de pregătire militară destinate voluntarilor rezerviști să aibă posibilitatea să o facă", scriu ei.

Referitor la forma de guvernământ, semnatarii pledează pentru o monarhie constituțională. "ă Regalitatea este acea instituţie naţională capabilă în condițiile actuale  să asigure continuitatea, stabilitatea, integritatea şi prestigiul României", scriu semnatarii.

Programul este semnat de:  Daniel Gheorghe – deputat PNL Radu Zlati – deputat PNL Ion Constantin Brătianu – om de afaceri George Șerban – inginer Alexandru Vîlvoi – economist, membru PNL Alin Ion Cîrstocea – economist, membru PNL Valentina Ganea – membru PNL Maria-Doina Stavăr – pensionar Vasile Băescu – ofițer (r), membru PNL Gokhan Atyla Iomer – membru PNL Dragoș Ciochia – om de afaceri, membru PNL Lucia Bursumac – pensionar Valentin-Florian Constantin – om de afaceri George Henciu – inginer George Boșneag – investitor, membru PNL Gabriel Radu – avocat, membru PNL Horațiu-Dan Buzatu – om de afaceri Monika Arabela Lungu – membru PNL – Nurmberg, Germania George Matache – om de afaceri, Roma, Italia Camelia Sotak – investitor, Los Angeles, SUA Florin Mihuț – avocat, Bruxelles, Belgia.
 
Pentru a citi întregul document faceți CLIC AICI.