ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când mass-media a publicat fotografii cu el dormind, ca boschetarii băuți prin parcuri, la o întâlnire oficială a președintelui României în Serbia, Dan Mihalache a acuzat că „poza este o manipulare ordinară. E vorba despre un moment în care delegația română aștepta terminarea convorbirilor tete-a-tete dintre președinții Nikolić și Iohannis, convorbiri care au durat mai mult de o oră. (...) Mi-aș fi dorit eu să ațipesc, dar nu am această capacitate, din păcate.”

Mihalache se alinta, ca cioara-n laț. Căci, după cum veți vedea, capacitățile lui sunt inepuizabile și nelimitate de rigorile protocolului diplomatic. 

Numit ambasador la Londra, „somnorosul” a început imediat să-și dea în petec. La 12 iulie a.c., la o întâlnire cu jurnaliștii români organizată într-una dintre sălile Institutului Cultural Român din Londra, Mihalache și-a aprins o țigară. Pesemne, ca să nu-l ia din nou somnul... Asta deși în Marea Britanie fumatul e interzis în toate locurile publice închise, încă din 2006.  

Ziarul Românesc a dat publicității înregistrarea momentului în care Mihalache își aprinde țigarea, recunoscând că încalcă legea:


Dacă ieșirile lui Mihalache s-ar mărgini doar la un somnic și două fumuri, am sta încă bine. Ieri însă, Ziarul Românesc a publicat o altă înregistrare audio, ce dovedește indecența și nesăbuita aronganță a celui trimis să reprezinte statul român în Marea Britanie. 


Mihalache: „Deci, am avut o discuție din’asta, că am intervenit la Realitatea. Și i-am spus și prietenului meu, Rareș Bogdan, că dădea titluri de-astea: «românii umiliți în Marea Britanie», «Mă», zic, «du-te dracu, de unde știi tu că-s umiliți, m-ai sunat pe mine?». «Păi, vrei să vorbești?» «Hai că vorbesc» Și am vorbit. Mă rog, eu, în virtutea trecutului meu glorios sau mai puțin glorios, mai am relații cu vârfurile, între ghilimele, presei. Ieri..., alaltăieri am fost la Antena 3, pe telefon, cu Mihai Gâdea. I-am spus același lucru: «mă, nu mai agitați, că noi avem acest talent, de a crea bombe cu auto-aprindere». Ȋn care noi ne punem o bombă sub fund, iertați-mi expresia, și dup-aia îi dăm noi foc la fitil, ca să «blow up in skies» (n.r. – explodeze pe cer)”.
Răvășitorul moment de sinceritate al ambasadorului Mihalache s-a produs cu ocazia aceleiași întâniri cu presa, din 12 iulie a.c..

A doua zi, „Excelența Sa, domnul Dan Mihalache”, așa cum l-a prezentat „domnul Rareș”, a intrat în direct, prin telefon, la emisiunea „Jocuri de putere”, la care erau invitați și Florin Barbu și fosta sa soție. Doi români cărora statul britanic le-a răpit copiii, dându-i spre adopție unui cuplu gay.
 
Dan Mihalache, despre copiii lui Florin Barbu

Pentru început, Mihalache a declarat, în scurta sa intervenție, că „ambasada a făcut ceea ce se poate, omenește, în condițiile legislației pe care Marea Britanie o are”. Nu Uniunea Europeană, în care noi am intrat, desigur, de plictiseală, nu ca să ni se respecte și niște drepuri... Spre final, ambasadorul României la Londra nu s-a putut abține să nu-și dea arama pe față și a spus despre cazul celor doi copii: „credeți-mă că lucrurile, în momentul în care te apleci asupra unui asemenea dosar, devin mult mai nuanțate. Nu sunt în alb și negru, sunt foarte multe nuanțe de gri. Sigur că dacă replica unui judecător este «bun, dar acești copii s-au născut în Marea Britanie, nu vorbesc românește și voi nu sunteți capabili să ne spuneți că ei au o familie extinsă în România», e destul de complicat de gestionat o asemenea situație, care nu cade în sarcina ambasadei, ci și a familiilor”.

Pe Mihalache sigur l-a furat somnul de la a doua filă a dosarului Barbu. Și doarme și-acum pe el, dacă nu cumva a fumat altfel de țigări, pentru că altminteri nu ar fi putut să invoce în apărarea sa acea replică a judecătorului britanic. Pentru că:

1. Conform Constituției României, cetățenia romană nu poate fi retrasă aceluia care a dobândit-o prin naștere, deci nici copiilor care, deși s-au născut în străinătate, au ambii părinți sau numai unul dintre ei cetățean român (legea 21/1991). Cu alte cuvinte, nu contează că „acești copii s-au născut în Marea Britanie”, ei sunt cetățeni români, ar fi trebuit să-i spună Mihalache judecătorului britanic. 
2. Cei doi copii vorbeau foarte bine limba română, atunci când ei au fost luați de serviciile sociale britanice. Iată doar o mică dovadă: 

 

❤️ Intr-o dupa-amiaza calduroasa, printesa mea Diana suferea de o durere de masea ingrozitoare. Am sunat doctorul familiei imediat facand programare pentru amandoi. Ajunsi acolo, tinand-o de manuta ei gingasa I-am spus: - Eu sunt aici langa tine, nu ti se va intampla nimic. Incercand sa o incurajez si sperand ca durerea sa ii mai treaca. Cand a venit randul meu, m-am asezat pe scaun. Fetita noastra scumpa, vazand ca tresar , s-a apropiat si cu un glas lin mi-a spus: - Tati, nu iti fa griji eu sunt aici langa tine. ❤️,,Pentru o educație creștinească corectă sunt necesare trei lucruri: în primul rand puține cuvinte, în al doilea rând multe exemple și în al treilea rând mai multă rugăciune."❤️ - F - Clipul Video e din Septembrie 2013

Posted by Florin Barbu on 7 Iulie 2016
Copiilor le-a fost interzis să vorbească limba română, lucru pe care ambasadorul Mihalache l-ar fi putut afla chiar de la cei mici, dacă ar fi avut curiozitatea să-i cunoască. Așa, ca un ambasador interesat de soarta unor minori români aflați în dificultate pe teritoriul altui stat... 
3. „Familia extinsă din România” autoritățile române ar fi trebuit să o identifice și să o verifice. Acest lucru a durat nepermis de mult, deși Ambasada de la Londra ar fi trebuit să urgenteze procedura, fiind la curent, așa cum susține acum Mihalache, cu stadiul procesului. 

Referindu-se direct la Florin Barbu și la fosta lui soție, care erau invitați în platoul emisiunii moderate de Rareș Bogdan, Mihalache le-a dat celor doi lovitura de grație, spunând că „problemele pe care ei le au, care vin din trecut, de relații de familie, de mod de gestionare aaa..., să spun așa, a copilăriei acestor oameni, nu pot fi reglate neapărat la nivel diplomatic. Mai ține și de situațiile respective”.

Ȋn această situație însă, lucrurile sunt extrem de simple: ambasadorul român nu trebuie să joace rolul unui consilier marital, nici măcar în emisiuni tv, și nici pe cel al unui judecător de divorțuri, ci trebuie doar să apere drepturile unor copii care sunt cetățeni români. Asta ar fi trebuit să-i spună Rareș Bogdan. 

„Du-te dracu, de unde știi tu că-s umiliți românii?” Din comportamentul tău, Mihalache! Din atitudinea ta de ambasador care-și permite să facă aroganțe până și pe seama celor mai necăjiți și nedreptățiți dintre românii aflați în Marea Britanie. 
Fără nicio îndoială, Mihalache, statul român ar trebuie să te revoce din post imediat! Și să te trimită la nani!