ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul grupului parlamentar ALDE din Camera Deputaților, Varujan Vosganian, a spus că proiectul legii vaccinării obligatorii ridică numeroase semne de întrebare. Intervenția sa a fost făcută în cadrul dezbaterilor de miercuri de la Comisia de Sănătate a Camerei.

Vosganian a declarat că proiectul legii vaccinării obligatorii denotă „o acțiune cu interes economic”, deoarece în acest moment, Institutul Cantacuzino este distrus și România este dependentă exclusiv de producători externi.

Mai mult, Vosganian spune că a constatat că victimele mult invocatei epidemii de rujeolă nu puteau oricum să se vaccineze, iar la alții nici măcar nu este clară cauza decesului. Varujan Vosganian confirmă, de la cel mai înalt nivel, ceea ce ActiveNews demonstra printr-o investigație publicată în aprilie a.c. 

De asemenea, deputatul ALDE a remarcat presiunile subtile care se fac asupra Camerei pentru a adopta acest proiect de lege, care spune el, se bate cap în cap cu Legea prin care s-a ratificat Convenția de la Oviedo în 2001. Vosganian consideră că dacă va trece, legea va cădea la Curtea Constituțională și statul român se va face de râs.

Iată transcrierea declarațiilor deputatului Varujan Vosganian de la Comisia de Sănătate a Camerei:

 

„S-a așteptat ca Institutul Cantacuzino să se distrugă și apoi s-a venit cu o legislație a vaccinărilor obligatorii. Iertați-mă, dar asta mi se pare halucinant: noi avem în țară un institut, care când eram eu copil avea prestigiu și lucra bine, am așteptat să se distrugă - în mod normal ar fi trebuit introdusă o lege a vaccinării când institutul funcționa ca să se prevină și distrugerea institutului. Nu, am așteptat ca să fim siguri că se distruge și după ce s-a distrus facem o legislație a vaccinării obligatorii, ca să fim siguri numai vaccinuri din import și că asta va fi, categoric, o acțiune cu interes economic.

Dacă exista institutul, această temă nu se punea. Acum se pune în mod flagrant. Ca să nu mai vorbim că un institut local poate să adapteze vaccinurile la condițiile locale, în timp ce vaccinurile din import pot să pățească ceea ce am văzut că s-a mai întâmplat cu cele din străinătate, care nu se adaptează la condițiile românești. 

Nu mi-e foarte clar, deși am citit și expunerea de motive și textul legii, dacă această lege o facem ca să ne facem de lucru sau dacă chiar ea este necesară în urma patologii observate în ultimii ani. Am cerut să văd și eu ce s-a întâmplat cu cazurile celor morți de rujeolă: surpriza mea a fost să constat că din copiii decedați, majoritatea oricum nu puteau să se vaccineze pentru că aveau boli asociate sau nu este clară cauza decesului.  Și mai spun ceva: am căpătat un șaselea simț. Am observat cum, pentru a se influența dezbaterea din Cameră, se lansează zvonuri despre pericolul unor epidemii, faci o campanie gratuită de vaccinare ca deputații să voteze această lege...nu mai suntem naivi.

Acest proiect de lege are un viciu care îl îndepărtează de obiectul lui. Cei care au făcut această lege nu sunt familiarizați cu limbajul democratic. Această lege dezvoltă un sistem de persecuție. Și ca să vedem până unde ajunge acest lucru, o să mă refer la amendamentul doamnei Săftoiu, care este halucinant: cel care face un vaccin prost nu pățește nimic, iar părintele care are un copil care nu e clar de ce a murit, poate face 25 de ani de pușcărie.

Există o responsabilitate asimetrică între părinți, autorități și firmele private, care este un favoarea firmelor private. Și ultimul lucru: Convenția de la Oviedo. Noi suntem parte la ea. Nu m-a lămurit încă nimeni dacă avem dreptul sau nu să o încălcăm. Nu mi-a explicat nimeni cum ne putem debarasa de ea. E o lege, votată în 2001. Noi nu putem vota legea vaccinării obligatorii decât dacă anulăm legea ailaltă. Sunt două legi care se bat cap în cap. Legea din 2001 spune că pacientul trebuie să-și dea consimțământul, iar în 2017 te obligă la consimțământ prezumat. Nu putem să avem două legi care se bat în cap.

Și Constituția lămurește lucrurile: când sunt două legi care se bat cap în cap, cea care câștigă e cea care se leagă la convențiile internaționale. Nu suntem serioși și vă spun de ce: orice părinte poate s-o conteste la CCR, câștigă și noi ne facem de râs”.
 
Într-o intervenție acordată în exclusivitate pentru cititorii ActiveNews, Varujan Vosganian afirmă că nu găsește, în expunerea de motive a inițiatorilor legii argumentul pentru care această lege este necesară. Autorul „Cărții șoaptelor” consideră că „pericolul” gripei porcine de-acum câțiva ani a fost „o comedie”, iar în gripa aviară a fost folosită pentru ca unii să facă mulți bani.

”În convenția de la Oviedo, pe care am ratificat-o printr-o lege în 2001, se spune clar că niciun tratament nu poate fi aplicat unui pacient decât dacă el își dă consimțământul.Deci dacă votăm această lege fără să facem trimitere la legea din 2001, și să denunțăm Convenția de la Oviedo - ceea ce ar fi penibil pentru România, pentru că acea convenție vorbește despre drepturi fundamentale ale omului, până la protecția pruncului din pântecele mamei sale, nu putem să adoptăm legea vaccinării obligatorii.
 
S-a vorbit că s-ar putea introduce această măsură având în vedere anumite condiții excepționale. Nu știu care sunt acele condiții excepționale: eu, în afară de ridicolul gripei aviare, când s-au stropit roțile mașinilor cu substanțe pentru care unii au câștigat mulți bani și au fost măcelărite mii și mii de găini și gripa porcină, care a fost altă comedie, eu n-am auzit de o astfel de epidemie care să necesite o astfel de măsură. N-am găsit în expunerea de motive și nici în pozițiile oficiale ale celor care promovează vreo justificare și sentimentul meu este că în această lege, nu interesul public este cel primordial și am cerut explicit să ni se arate care e patologia epidemiilor din România în ultimii ani, ca să vedem dacă legea se justifică sau doar ne facem de lucru fără să avem”, a declarat Vosganian pentru ActiveNews.