ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul Varujan Vosganian a reacționat la ultima Ordonanță Militară a MAI, cea care, printre altele, zborul către Germania al muncitorilor români sezonieri, pentru a presta această meserie. Asta în ciuda faptului că economia României suferă și lucrătorii români desfășoară lucrările agricole cu mare greutate, iar restul populației „stă acasă”.

„Ordonanța militară nr. 7, care ridică slugărnicia față de alții la rang de lege, este un moment rușinos din istoria noastră. Și asta, în acordurile imnului național, cântat la girofar.


Chiar mă miram că statul german va admite ca sparanghelul să rămână necules din cauza ifoselor statului român care și-a suspendat zborurile către Germania! Lucrurile au fost puse la punct la nivelul cel mai înalt, charterele către Germania cu zilieri români vor fi reluate și sparanghelul va fi salvat. Și poate n-o să credeți, dar se poartă negocieri și pentru reluarea zborurilor către Italia!!! Luni – cel puțin așa spun ziarele italiene - ministrul agriculturii din Italia, Teresa Bellanova se va întâlni cu ambasadorul nostru la Roma pentru a negocia un acord pentru deschiderea fluxului de sezonieri. Sigur că pentru italieni, ca și pentru germani, sparanghelul și căpșunile sunt mai importante decât sănătatea unor zilieri români care dorm în dormitoare comune, în țări cu o contaminare și mortalitate mult mai mare din cauza virusului corona. Și ca lucrurile să fie cât se poate de clare, autoritățile române care veghează la sănătatea românilor au consfințit prin lege că suntem și vom rămâne zilierii Europei. Iată cum sună art. 10.1 din Ordonanța militară nr. 7: „Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter) pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație.” Adică noi suntem zilierii oricui ne cere, le stăm la dispoziție, numai să vrea ei.

Țările dezvoltate ale Europei își amintesc de noi doar când e nevoie de culegători de sparanghel ori de căpșuni. Atâta valorăm pentru ei. Și, judecând după atitudinea autorităților noastre, atâta valorăm și pentru noi. Sigur că se vor găsi tot felul de justificări: românii aceia vor avea un venit în vreme de criză, și-așa avem mulți șomeri, poate că cei care pleacă la muncă sunt dintre cei care se reîntorseseră, mai scăpăm de-o grijă, rezolvăm și o problemă epidemiologică. Nu-i așa? Comportamentul de slugă are virtutea de a găsi mereu argumente. Iar dacă se îmbolnăvesc acolo, or să-i scoată pe ai lor din spitale, care nici ei nu au cu toții loc, ca să-i îngrijească pe ai noștri?
La urma urmei, câștigăm câteva sute de euro în plus și răcnim: „Noi suntem români, noi suntem români/ noi suntem aici în veci stăpâni!” Numai că nu prea mai suntem pe-aici, ca să fim stăpâni, mai mult suntem prin alte părți, slugi pe la alții. Și conduși la noi acasă de slugile altora.

Realitatea e că autorităților române puțin le pasă de soarta românilor care se îmbulzesc în chartere să meargă la cules de sparanghel, lor le pasă doar să nu-i supere pe germani. Și pe alții din aceeași ligă.
E scandalos ca faptul că suntem zilierii Europei să fie consfințit prin lege! Și mai vorbim de demnitate și ascultăm imnul național cu program”,  a scris senatorul.