ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mihai Tudose, 49 de ani, propus de PSD și desemnat de Klaus Iohannis să conducă Guvernul, este deputat la al cincilea mandat, vicepreședinte PSD, și a fost în două rânduri ministru al Economiei, inclusiv în Cabinetul Grindeanu.

Tudose a fost acuzat de plagiat în teza sa de doctorat susținută la Academia Natională de Informații "Mihai Viteazul”, sub îndrumarea fostului ministru Gabriel Oprea. De altfel, Mihai Tudose a și cerut, în urma acestui scandal, retragerea titlului de doctor. Mihai Tudose a preluat portofoliul Economiei în februarie, după prima remaniere a Guvernului Grindeanu.

În urmă cu 14 ani, Tudose înfiintarea firmei AKMA Consulting SA Brăila. Societatea, profilată pe activități de consultanță pentru afaceri și management, a debutat cu succes în peisajul economic din estul țării și nu numai. Tudose deținea 73% din acțiunile AKMA, restul părților sociale erau împărține între părinții lui Tudose și soția acestuia, Corina, se arăta într-o investigație a celor de la Gardianul.

AKMA Consulting SA oferea consultanță, în special, unor anumite tipuri de proiecte, mai exact la cele susținute de Uniunea Europeană prin finanțări PHARE și, mai ales, SAPARD. Implementarea acestora din urmă în teren este cadrul preferat în care se desfășoară activitățile de management al proiectelor susținute de firma deputatului PSD. Obiectivele investițiilor SAPARD în exploatările agricole, (măsură 3.1) vizează modernizarea tehnologiilor de cultură, reducerea costurilor de producție, producția diversificată, calitatea produselor și, în linii mari, cam tot ce ține de ridicarea la un standard civilizat a agriculturii de la noi. Amintim că fondurile pe care UE le aloca țării noastre, prin Programul SAPARD, sunt nerambursabile. Tot ce trebuie făcut este că, în urmă organizării corecte a licitațiilor, cele mai bune proiecte să câștige.

AKMA Consulting este specializată în conceperea și elaborarea proiectelor de acest tip. Pentru o înțelegerea exactă, iată care erau procedurile de organizare a unei asemenea licitații. Mecanismul se rezumă la câteva etape: Primăria din comuna X organizează o licitație în vederea îndeplinirii locale a unuia dintre obiectivele investiției SAPARD. La aceasta participă câteva firme, care trebuie să prezinte un proiect viabil în acest sens. Exista o comisie, constituită din oficiali europeni, care are cuvântul hotărâtor. Numai că, între aceasta și proiecte mai există o altă comisie, care are un așa-numit rol consultativ și, de cele mai multe ori, decisiv. Aceasta era ormată, în general, din funcționari publici locali, cum ar fi angajații Primăriei respective, ai Prefecturii sau ai Consiliului Județean. Așa-numita Comisie consultativă are un rol important, în sensul că europenii care decid în final au în calcul, într-o pondere importantă, "sfatul" comisiei de români. Încremeniți într-o mentalitate corectă și neadaptați complet la sistemul clientelar autohton, occidentalii se bazează pe consilierea amintită, mai scrie Gardianul.
 
În zona Brăilei, dar nu numai, câștigau în general proiectele cele "mai bune". Aproape întotdeauna acestea erau elaborate, dirijate și depuse de firma deputatului PSD Mihai Tudose, AKMA Consulting SA.

Editarea broșurilor UE
 
Sistemul informațional și relațional, prin structurile politico-administrative locale din județ, constituia un avantaj inechitabil pe care Mihai Tudose îl avea în față concurenței. Nu ar fi numai acesta, mai ales că deputatul PSD era membru supleant în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Astfel, Tudose a reușit să stabilească contacte importante și foarte firești la nivelul superior al forurilor europene. Dacă acestea ar fi exploatate exclusiv în scopuri diplomatice, menite să urmărească interesele naționale, ar fi totul în regulă. Numai că deputatul de Brăila a mai identificat prin acestea încă un mijloc de a face bani.
Tudose a făcut lobby în interes personal pentru a pune mâna pe comenzi de editare de broșuri și pliante de promovare a programelor europene, derulate prin diferite zone ale țării și chiar ale lumii. Desigur că prețurile practicate în România sunt seducătoare. Afacerea era viabilă din perspectiva profitului. În România, costul editării unui prototip de pliant era mic în raport cu tariful încasat din vânzarea acestuia "în afară". Și acesta din urmă, mai mic decât prețul pieței occidentale. La fel, o altă afacere viabilă este și editarea unei părți bune a broșurilor de popularizare a programelor UE în România.  

O prietenie specială: Tudose-Cohn
 
În activitățile de editare, relația deputatului Tudose cu magnatul Vladimir Cohn, proprietar al celui mai mare combinat de celuloză și hârtie din țară, Celhart Donaris Brăila, era deosebit de fructuoasă. Privatizarea încheiată de APAPS a ținut capul de afiș al presei naționale o bună perioadă și a provocat numeroase controverse legate de luptele de culise din spatele achiziționării combinatului. Acestea au culminat cu sindicaliști în stradă și acuzații grave, ce incriminau inginerii financiare prin care marea unitate de stat a fost subevaluată. Dincolo de toate acestea, în mediul politic și economic din Brăila este arhi-cunoscută activitatea de lobby, de mare amploare, prin care deputatul Mihai Tudose, din poziția sa de membru al "Comisiei pentru politică economică, reforma și privatizare" din Camera Deputaților, a urmărit să îl sprijine pe miliardarul Vladimir Cohn în demersul acestuia de a cumpăra Celhart Donaris. Operațiunea a avut succes. Relația Tudose-Cohn era profitabilă în vederea editării pliantelor programelor UE, mai ales din perspectiva calității ridicate a hârtiei produse de combinatul brăilean, pe care se tipăresc broșurile. Pe de altă parte, sediul firmei AKMA Consulting era chiar în clădirea Institutului de proiectare CEPROHART, anexat combinatului, și una dintre activele importante ale acestuia.

Tudose folosea numele unei corporații britanice
 
Unul dintre administratorii AKMA Consulting SA era Simona Drăghincescu, reprezentantă a APAPS Constanța și administrator-lichidator al marii unități de stat SINCAR. Alt aspect demn de menționat este un artificiu ingenios al deputatului Tudose, prin care acesta și-a botezat firma cu numele unei companii prestigioase din Marea Britanie, al cărei obiect de activitate este identic. Adresa centrală a cunoscutei companii engleze AKMA Consulting, cu ramificații în zone importante ale lumii, este 22, Warwick Square, London, SW1V 2 AB, în centrul Londrei. Deputatul Tudose a căutat să creeze o anume stare de confuzie prin care să se proiecteze și asupra firmei sale credibilitatea bine-meritată de către trustul britanic. În plus, genul asta de șmecherie a devenit clasic. Practic, în România, singurul care are drepturi asupra mărcii AKMA Consulting este Mihai Tudose. Dacă vreodată compania veritabilă va analiza posibilitatea de a deschide o sucursală în România, va trebui să-l roage pe Tudose să-i vândă franciza.

Firmă de partid
 
Zona de interes financiar a deputatului brăilean nu vizează exclusiv firmă de consultanță. Pe lângă participarea în AKMA Consulting, soția parlamentarului, Corina Tudose, este unul dintre acționarii "strategici" ai firmei Carpatia SA, profilată pe construcții. Ea deținea 20% din societatea menționată, în care este asociată cu Mircea Fuduilache, atunci secretar general al Prefecturii Brăila, Alexandru Sculschi, vicepreședinte al Consiliului Județean, Ion Rotaru, director Direcției Județene de Sănătate, și cu soția unui fost senator PSD de Brăila.