ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este așteptată să adere la Grupul de la Vișegrad, în care se regăsesc Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia. Premierul ungar Viktor Orban a vorbit despre relația bună pe care o are cu președintele PSD, Liviu Dragnea, și cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, și a afirmat că maghiarii lasă o ușă deschisă apropierii românilor de V4 (Grupul de la Vișegrad).

Viktor Orban a mai declarat, și avertizat totodată, că 2018, an în care România aniversează Centenarul Marii Uniri, se anunță a fi un an dificil, dar cu toții vom trece bine de el dacă românii nu se vor lăsa purtați de valurile naționaliste.

Liderul de la Budapesta a încercat să atragă România în Grupul de la Vișegrad, pe care l-a numit „marea poveste de succes central-europeană", susținând că Europa Occidentală va deveni și mai expusă terorismului din cauza imigranților și mai puțin competitivă economic. În schimb, Europa Centrală are posibilitatea de a prospera prin cooperare.

„În acest moment, țările din Vest experimentează o mișcare masivă de populație și o migrație a populației care va duce la formarea unei Europe Occidentale cu o compoziție etnică mixtă. Asta înseamnă că va fi mai puțin sigură decât în prezent, că va fi expusă amenințării terorismului și va fi și mai puțin competitivă din punct de vedere economic. În același timp, pe de altă parte, la granițele vestice ale Ucrainei, există un conflict care determină instabilitatea, iar rezultatele sunt imposibil de prevăzut. În timpuri ca acestea, Europa Centrală are o oportunitate unică de a seta un parcurs ascendent, bazat pe propria stabilitate și pe cooperare. Cred că deceniile următoare vor fi marile decade ale Europei Centrale. Polonezii, cehii, ungurii și slovacii vor ajunge cu siguranță la rezultate foarte bune împreună, iar în această categorie intră și slovenii. Există încă unele probleme stringente care trebuie rezolvate în interacțiunea cu croații, iar în ceea ce-i privește pe sârbi, aceștia sunt gata să facă parte din povestea de succes a Europei Centrale", a spus premierul ungar Viktor Orban, pentru Bihari Napló. 

Viktor Orban a mai declarat că, în mod evident, pentru unguri există loc în România, problema este ce își doresc românii. Depinde doar de români, a continuat Orban, dacă vor vrea să facă parte dintr-o structură în care nivelul de trai va deveni tot mai ridicat.

România are acum șansa să intre în „marea poveste de succes central-europeană. Nucleul întregii creșteri economice a Uniunii Europene vine din Grupul de la Vișegrad. Într-o formulă a celor patru plus România am putea găsi o formă de cooperare care, până la urmă, va duce la îmbunătățirea standardelor de viață, la sporirea securității și la perspective mai bune și pentru românii din România. Lăsăm această ușă deschisă", a mai declarat prim-ministrul Ungariei, pentru Bihari Napló, citat de B1 TV.

El a vorbit și despre sarcina guvernului de la Budapesta de a asigura drepturile maghiarilor peste hotare. El a cam bătut obrazul autorităților române, care ar fi lente în a asigura anume drepturi ale minorităților. În acest context, acesta a făcut referire la incidentele precum cel de la liceul romano-catolic.

„Se fac progrese extrem de lente în recunoașterea unui drept al unei minorități care reprezintă unul universal în termeni de libertate a religiei. La fel putem spune, că sunt evoluții extrem de lente, despre cele referitoare la restituirea proprietăților comunităților bisericilor care le-au fost confiscate și de care au nevoie pentru activitățile religioase și educaționale", a continuat Orban. 

Miniștrii de Externe ai celor două țări au discutat despre aceste probleme, iar Orban a susținut că a reușit să construiască relații promițătoare cu Liviu Dragnea. 
Cât despre anul 2018, în care România aniversează Centenarul Marii Uniri, premierul Ungariei l-a catalogat drept o perioadă emoțională dificilă: „Anul următor, 2018, va fi unul dificil. Românii merită discuții oneste din partea noastră, la fel cum și noi merităm să ni se vorbească sincer. Vom încerca într-un fel să trecem prin 2018, în așa fel încât ambele comunități să simtă că au fost în stare să-și mențină demnitatea într-o perioadă emoțională dificilă”.

Întrebat dacă există vreo șansă pentru obținerea autonomiei pe care maghiarii o cer față de România, Viktor Orban a spus că expresia este privită cu un grad extrem de mare de neîncredere și că ajungerea la o înțelegere cu Ungaria pe marginea unui subiect nu este chiar la fel cu a-ți vinde sufletul diavolului. Așa s-a întâmplat în cazul Serbiei cu problema Vojvodina, „însă în acest moment suntem foarte departe de a ajunge în acest stadiu cu România".

Viktor Orban a mai spus că România va avea un rol extrem de important în oprirea valului de imigranți, dar are încredere în politicienii români și în Biserica Ortodoxă Română: 

„Am construit o limită fizică de apărare acolo, astfel că varianta de a intra în Europa prin Serbia nu mai este una viabilă. Acest lucru sporește presiunea pe România, care, mai devreme sau mai târziu, va trebui să creeze un sistem eficient de apărare la frontierele sale vestice. Altfel, România va fi invadată de imigranți, iar noi, ungurii, vom trebui să ridicăm un gard la granița cu românii, iar noi am vrea să evităm asta cu orice preț. Am încredere și în Biserica Ortodoxă și în conducerea politică din România și sper că acum este vorba despre viitorul țării, despre viitorul creștin al României. În anii care vor veni putem să cooperăm bine pe această temă".