ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Vlad Plahotniuc, declară că este categoric împotriva poziției exprimate la Moscova de președintele Igor Dodon, privind anularea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. 

Imediat după conferința de presă comună susținută de Igor Dodon și Vladimir Putin, Partidul Democrat a emis următorul comunicat de presă:

„Vom neutraliza politic orice încercare de a anula acest Acord. În ceea ce privește declarațiile făcute de președintele Moldovei la Moscova, PDM consideră că nimeni nu ar trebui să expună viziuni personale de politică externă în cadrul unor vizite oficiale în străinătate. Politica externă a Republicii Moldova se stabilește la Chișinău și se aplică în mod uniform peste hotare.

În același context, considerăm că inițiativa președintelui Igor Dodon privind semnarea unui memorandum cu Uniunea Eurasiatică este lipsită de putere juridică, deoarece nu există mecanisme reale pentru realizarea unui asemenea proiect de politică externă, precum nu există nici susținere socială sau politică în Republica Moldova. Această inițiativă a președintelui Igor Dodon va rămâne la nivel de intenție politică, iar PDM va utiliza toate pârghiile pentru a respinge un astfel de demers, pe care îl considerăm neprielnic intereselor Republicii Moldova”, se arată în declarație.

Democrații îi comunică lui Dodon că Parlamentul este forul suveran al democrației moldovenești și generatorul de bază al viziunii de politică externă a Republicii Moldova.

„Parlamentul țării a ratificat pe 2 iulie 2014 Acordul de Asociere Moldova - Uniunea Europeană, stabilind astfel în mod limpede vectorul extern al țării. Pentru Moldova, aderarea la UE este singurul proiect integraționist benefic și viabil, în timp ce aderarea la Uniunea Eurasiatică este nepractică și conține beneficii neclare.

În aceste condiții, PDM solicită Parlamentului Republicii Moldova să ia în discuție pozițiile președintelui Igor Dodon exprimate pe 17 ianuarie a.c. în vizita oficială de la Moscova și să emită o declarație de reafirmare a atașamentului față de continuarea drumului european al țării”, se mai spune în declarația PDM.

Astăzi, Partidul Democrat din Moldova a venit cu alte noi precizări: „PDM consideră că soluționarea conflictului transnistrean se poate face doar prin dialog, în formatul 5+2, nu prin soluții identificate în afara acestui format. 

Referitor la subiectul federalizării țării, idee promovată de socialiști și președintele Igor Dodon, PDM consideră că aceasta nu este o soluție care să contribuie la reîntregirea țării, ci mai degrabă deschide un drum larg spre divizarea ei. Este o abordare care poate tensiona și duce pe o direcție greșită și periculoasă procesul de negociere.

PDM va milita pentru continuarea dialogului în formatul 5 + 2, unde să fie identificate soluții în mod transparent. Nici cetățenii, nici partenerii noștri de dialog în problema transnistreană, nici Constituția țării, nu oferă premise pentru a discuta la modul serios perspectiva divizării Republicii Moldova în câteva subiecte federale. PDM a susținut și va susține în mod ferm caracterul de stat unitar al Republicii Moldova și vom depune eforturi orientate spre reîntregirea teritorială a țării fără a fi prejudiciată integritatea ei.”