ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Senat a fost depus un proiect de lege pentru completarea OUG 40/2013 pentru finanțarea Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino” în vederea realizării Planului național de intervenție pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populației, generate de epidemii și pandemii și încredințarea prestării unor servicii de interes economic general instituțiilor aflate în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Sănătății. 

Proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a fost semnat de un număr record de parlamentari: 123 (aproape o treime din total) de la toate formațiunile politice.

„Această lege va salva vieți. Se va redeschide Insitutul Cantacuzino. Reluarea productiei de vaccinuri românești este esențială. Sau când e vorba de rujeolă și tetanos vom depinde mereu de bunăvoința altora”, a declarat Tudor Ciuhodaru în plenul Camerei Deputaților.

El a precizat că „proiectul prevede readucerea și menținerea la parametri funcționali a capacităților de fabricare a produselor biologice de la Institutul Cantacuzino utilizate în prevenția bolilor infecțioase transmisibile cu impact major asupra sănătății publice. Vom avea oricând vaccinuri românești sigure, ieftine și în cantități suficiente pentru toți copiii României și e posibil să devenim un mare exportator de produse unice la nivel mondial - Cantastim, Polidin”.

Deputatul PSD le-a reamintit colegilor săi că Institutului Cantacuzino „plimbarea de la un minister la altul nu i-a fost benefică. Anul 2015 a găsit Institutul Cantacuzino cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600, câți erau in 1989, niciun vaccin pe linia de fabricație și închiderea filialei de la Iași.

Inventarul produselor pe care Institutul nu le mai fabrică, din cauza pierderii licențelor în 2011, cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (Polidin, Cantastim) și un ser antigen pentru IDR.” 

Ciuhodaru a subliniat și că Institutul Cantacuzino „era singurul producător de vaccin BCG (utilizat pentru imunizarea specifică împotriva tuberculozei) din Europa și unul din cei 11 producători internaționali de vaccin antigripal. Prin activitatea de producție asigura în fiecare an 800.000 de doze de vaccin BCG și 1 - 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal. Datorită subfinanțării, institutul a fost nevoit să-și închidă și alte unități de producție pentru vaccinul antirabic, rujeolos VVR, polidin și cantastim, vaccin gripal, vaccin BCG, vaccin tetanic adsorbit (VTA).

Costurile de producție reduse ofereau României prețuri de achiziție mult mai mici pentru multiple produse biologice strategice și, implicit, cheltuieli bugetare reduse.

Prin toate aceste elemente, Institutul Cantacuzino asigura independența față de resursele externe în prevenirea și combaterea unor situații de criză ce pot aparea oricând în contextul geo-politic actual,” a subliniat deputatul PSD.

Proiectul de lege prevede că:

„1. Pentru protecția și îmbunătățirea stării de sănătate a populației funcționarea I.N.C.D.M.I. Cantacuzino este considerată de importanță strategică pentru siguranța epidemiologică a României, iar activitatea sa de interes economic general.

2. Ministerul Sănătății asigură fondurile necesare I.N.C.D.M.I. Cantacuzino pentru aducerea și menținerea la parametrii funcționali a capacităților de fabricare a produselor biologice utilizate în prevenția bolilor infecțioase transmisibile cu impact major asupra sănătății publice.

3. Ministrul Sănătății stabilește prin ordin de ministru competența și atribuțiile structurii integrate de management al vaccinării ce răspunde în mod direct de implementarea prevederilor acestui act normativ.”