ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a demarat un studiu privind calitatea pâinii feliate, ca parte a Campaniei Naționale de Informare și Educare: "Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră". Campania are drept scop promovarea unui stil de viață sănătos și şi avertizarea consumatorilor  în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor, informează Agerpres.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experti ai APC România, coordonati de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. Aceştia au achiziţionat, în cursul lunii septembrie, 52 tipuri de pâine feliată din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricată/distribuită de 19 producători, cu gramajul cuprins între 240 g si 700 g. Au fost analizate sortimente de pâine feliată fabricate/distribuite de către: SC Vel Pitar din Rm Vâlcea, SC Boromir Prod Sa din Buzău, SC Patisgal SRL din Galati, SC Dobrogea Grup SA din Constanta, SC Karamolegos Bakery România SA din Ilfov, SC Onix Panificatie SRL din Bucuresti, SC Grewe SRL din Sibiu, SC Smart Food Solutions din Bucuresti, SC Good Milles România Sa din Ilfov, SC Mibos Project SRL din Dragoslavele — Arges, SC Velrom SRL din Târgoviste, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Mega Image, Carrefour, Kaufland si Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria. 

Din analiza cercetătorilor a reieşit că, în afara tipurilor de făinuri din cereale, în compozitia sortimentelor de pâine feliată, s-au identificat si alte ingrediente precum: margarina, ulei vegetal de palmier, zahăr, făină de soia, făină de fasole, fibre vegetale, glucoză, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoză, zer praf, ulei vegetal (nu se mentionează tipul), ulei de rapită, amidon de porumb, făină de orez, făină de porumb, gluten, grăsimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteină, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono si digliceride ale acizilor grasi, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, gumă de guar, gumă de xantan, hidroxipropilmetilceluloză, mono si digliceride ale acizilor grasi, acid tartric, glicerină, citrat de lecitină, esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi. 

La 96% dintre produsele analizate, nu se respectă reteta traditională a pâinii (făină, apă, drojdie, sare). 

La 90% dintre produsele analizate, s-au identificat mentiuni incomplete referitoare la conditiile de păstrare a produsului (exemplu: a se păstra la loc uscat, aerisit, răcoros si ferit de razele soarelui).  Mentiunea corectă si înteleasă de consumator pentru păstrarea acestui tip de produs este următoarea: A se păstra la loc uscat, bine aerisit, la temperatura de maxim 20 grade Celsius. 

La 73% dintre produsele analizate s-au  identificat în compozitia lor conservanti alimentari, iar la 21% dintre produsele analizate s-au identificat câte 2 tipuri de conservanti alimentari. 

La 60% dintre produsele analizate, s-a identificat adaosul de gluten, fapt ce arată că făinurile folosite la fabricarea pâinii feliate sunt sărace în proteine, au o capacitate redusă de hidratare, deci au o calitate inferioară.
 
La 56%  dintre produsele analizate s-au identificat adaosuri de zaharuri cum ar fi: glucoză (indice glicemic 100) si sucroză (zahăr — indice glicemic 70). Glucoza si sucroza sunt carbohidrati cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapidă, fapt ce obligă pancreasul să secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozei din sânge. Oferind mai multă energie organismului de cât are nevoie, excesul de glucoză se depune sub forma de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge, fapt ce provoacă pe termen lung boli precum constipatia cronică, cancer de colon si afectiuni cardiovasculare. 

La 47% dintre produsele analizate s-au identificat în compozitia pâinii uleiul de palmier si uleiul de rapită.
 
La 46% dintre produsele analizate nu se mentionează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii.
   
La 27% dintre produsele analizate se folosesc enzime pentru a îmbunătăti artificial calitatea făinii. 
 
La 25% dintre produsele analizate s-au folosit alte tipuri de făinuri decât cele obtinute din grâu cum ar fi: făina de soia, făina de fasole, făina de orez si făina de porumb. 

"Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea pâinii traditionale. În compozitia ei există ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belsug. Recomand consumatorilor să consume pâine neagră, pâine integrală si pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie si sare), deoarece numai asa pot beneficia de substante minerale (calciu, fosfor si fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 si B6) si vitamina PP. Totodată, le sugerez să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si să fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale si de sănătate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip", a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România. 

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privința consumului de pâine. Astfel, un român consumă în medie circa 97 de kilograme de pâine pe an.