ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vânzarea apei îmbuteliate a devenit în ultimele decenii o afacere extrem de profitabilă, cu mize uriașe.

În timp ce unii oameni preferă apa de la robinet, există mulți care preferă să o cumpere din marile rețele de magazine, unde se găsește îmbuteliată în recipiente de plastic. Diferența de preț dintre cele două produse este uriașă. De exemplu, în București, un metru cub de apă costă 3,61 lei (TVA inclus), în timp ce 1 litru de apă înbuteliată costă între 2-3 lei, dar prețurile diferă în funcție de marcă sau de magazin.

Specialiștii au analizat compoziția apei în cele două formule în care o putem regăsi și au ajuns la concluzia că cea de la robinet este identică cu cea pe care o cumperi, în ceea ce privește calitatea și valoarea ei nutritivă, potrivit Science Alert.

Oamenii consumă anual cu 10% mai multă apă îmbuteliată, iar creșterea popularității acestui produs se poate datora neîncrederii tot mai mari pe care oamenii o au față de puritatea apei care curge la robinet.

Majoritatea oamenilor leagă noțiunea de sănătate și de apa potabilă, marketingul creând o conexiune între sănătate și apa îmbuteliată. Aceasta este, însă, o asociere falsă, deoarece recipienții de plastic sunt profund dăunători, din cauza procesului de fabricație, ce presupune utilizarea unor substanțe chimice neurotoxice sau cancerigene. Recipientul de plastic este foarte dăunător și pentru mediu.

Testele făcute apei îmbuteliate de către laboratoare independente au relevat prezența, în așa-zisa apă pură, ce ne este vândută de aproape de 2.000 de ori mai scump decât apa de la robinet, a altor compuși toxici, gen toluen sau stiren, resposabili de mutații genetice și implicit de proliferarea cancerului.

Nu de puține ori au fost cazurile în care ANPC a retras loturi întregi de apă îmbuteliată pentru că nu era conformă cu standardele de calitate.
 
VIDEO: Poveste apei îmbuteliate: