ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nopțile nedormite, fumatul și alcoolul sunt factori care se răsfrâng asupra stării de sănătate, în care creierul este ținta principală, atenționează neurologii, precizând că trei sferturi dintre cei care fac accident vascular cerebral nu își mai pot relua activitatea.

În România, aproape 65.000 de persoane suferă anual un accident vascular cerebral, 31 la sută dintre ei fiind cu vârste cupinse între 20-50 de ani, ceea ce înseamnă 178 pe zi.

Președintele de onoare al Societății de Neurologie din România, Ovidiu Băjenaru, a spus că un copil cu probleme neurologice va deveni adult cu probleme neurologice.

"O categorie de factori de risc este legată de modul de viață în lumea contemporană. Pentru că o viață dezordonată care nu permite un echilibru corect între somn și activitate, între odihnă și activitate,  o viață cu mult stres , o viață în care foarte adesea oamenii nu-și respectă programul de viață,  programul alimentar, programul de activitate va duce la apariția de tulburări metabolice, care sunt factor de risc major la un moment dat pentru bolile cereborvasculare și pentru bolile neurodegenerative. Știm asta pentru boala Alzhaimer, de la boala Parkinson", a explicat profesorul Ovidiu Băjenaru pentru Adevarul.

Medicul a atenționat că îmbolnărirea creierului se produce și din cauza folosirii exagerate a tehnologiilor moderne. "Alimentația în exces și de calitate slabă,  stresul, lipsa de sport, calculatorul, telefonul, aspecte ale vieții moderne care ne sunt partenere de viață și nu doar utilități pentru a ne ușura viața. Calculatorul este un instrument fantastic de util în informarea noastră, în comunicarea noastră, dar trebuie să-l folosim ca pe un instrument, și nu ca pe un partener căruia să-i dedicăm existența noastră, neglijându-ne partenerii umani, viața socială, ieșitul în aer liber. Așadar, nopțile nedormite, fumatul,  săritul peste mese,  alcoolul, toți aceștia sunt factori se răsfrâng asupra stării de sănătate, în care creierul este ținta principală, alături de cord și vasele de sânge”, a mai spus medicul.