ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicul Gheorghe Burnei a fost suspendat din funcțiile de prodecan și profesor universitar al Facultății de Medicină de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) București, după ce procurorii l-au pus sub acuzare pentru luare de mită și îl suspectează că a făcut experimente pe copii, informează News.ro.

Purtătorul de cuvânt al UMF „Carol Davila” București, Valentin Mateescu, a declarat, pentru News.ro, că Gheorghe Burnei este suspendat, din 12 decembrie, din funcțiile de prodecan și profesor universitar al Facultății de Medicină. Decizia de suspendare a lui Gheorghe Burnei va fi aplicată până când procurorii vor finaliza ancheta penală și în instanță va fi dată o soluție definitivă.

Corpul de control al Ministerului Sănătății face verificări la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, după ce medicul Gheorghe Burnei a fost pus sub acuzare pentru luare de mită și este suspectat că a făcut experimente pe copii folosind dispozitive medicale confecționate artizanal, oase de vită fierte și filtre de tanc, în condițiile în care spitalul punea la dispoziție proteze omologate.


Și Colegiul Medicilor București s-a autosesizat în cazul lui Gheorghe Burnei, dar va începe investigația în legătură cu eventuale încălcări ale codului de deontologie medicală după finalizarea anchetei penale.

La Spitalul „Marie Curie” sunt, miercuri, polițiști și procurori, care fac din nou percheziții, în birouri din secția de Ortopedie, în prezența medicului Gheorghe Burnei. Anchetatorii au făcut și sâmbătă percheziții la Spitalul "Marie Curie”, de unde au fost ridicate mai multe documente, iar unele birouri au fost sigilate.

Medicul Gheorghe Burnei a fost reținut sâmbătă noapte de procurorii Parchetului Tribunalului București, care au cerut instanței arestarea preventivă a acestuia pentru 15 fapte de luare de mită. Tribunalul București a respins arestarea preventivă a lui Burnei și a dispus plasarea în arest la domiciliu, decizie care nu este definitivă și a fost contestată la Curtea de Apel București.

Procurorii Parchetului Tribunalului București au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins și a primit de 15 ori mită de la părinții unor copii internați la Spitalul "Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei și 1.350 de euro.

Anchetatorii susțin că Gheorghe Burnei îi obliga pe părinții copiilor operați de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanțele cu familia în străinătate și deplasările la congrese. Burnei folosea atât proteze omologate, cât și dispozitive medicale pe care le folosea în experimente pe copii, ce erau confecționate artizanal de cunoștințe ale medicului de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor.

„În categoria experimentelor pe copii sunt incluse și intervențiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copii pe care îi opera țesut osos și ligamente, fără a cere acordul părinților, și le ținea în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente și băuturi alcoolice. Țesuturile, deși au fost păstrate în condiții improprii și nu au fost verificate bacteriologic și viral, au fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziții urmau să fie folosite la alte intervenții chirurgicale.

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii susțin că există suspiciunea rezonabilă ca numărul faptelor de care ar putea fi acuzat Burnei să crească, deoarece acuzațiile care i se aduc privesc faptele săvârșite în doar o parte din perioada supusă cercetărilor.

Potrivit procurorilor, există indicii că Gheorghe Burnei ar fi săvârșit infracțiuni contra vieții și integrității corporale sau sănătății, în care victimele sunt minori aflați anterior într-o stare de sănătate precară, "stare pe care inculpatul prin acțiunile sale intenționate a agravat-o”.

„Avem în vedere numeroasele declarații ale părinților copiilor care au suferit intervenții chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii cărora starea de sănătate li s-a înrăutățit considerabil în urma intervențiilor inculpatului. Au rezultat cazuri în care copii cu activitate fizică anterioară întâlnirii cu Burnei Gheorghe specifică vârstei au involuat până la mobilitate sporadică, dificilă și chiar până la paralizie. Faptele săvârșite de inculpatul Burnei Gheorghe împotriva interesului copiilor puși în grija sa de către părinți sunt cu atât mai grave cu cât este poziția sa profesională mai ridicată”, au arătat procurorii.