ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicii vor schimbarea regulilor în caz de malpraxis. Își doresc plafonarea despăgubirilor primite de victimele erorilor medicale sau un contract, între pacient și spital, care să stabilească nivelul maxim, al unor eventuale pretenții.
 
De partea cealaltă, pacienții vor pedepse aspre pentru cei care au greșit.
Doi din trei medici își doresc plafonarea sumei pentru eventuale daune morale plătite pacienților sau urmașilor acestora, arată un chestionar aplicat medicilor care lucrează în spitalele din toată țara.

84% ar dori și un contract clar între pacient și spital. Mai ales că, susțin medicii, nimeni nu ia în calcul presiunea sub lucrează și condițiile precare din spitale.

„Când e o nenorocire, te trezești tu, fără nimeni, fără prieteni, firmele nu încheie asigurări cu spitalele, așa cum e în Occident. Cred că-i cea mai mare dramă a unui doctor, dar nu vin cu... uite endoscopul ăsta are 50 de ani sau garda asta era plătită cu 50 de lei”, spune conf. dr. Lucian Negreanu, vicepreședintele Colegiului Medicilor din București.

Anul trecut au fost depuse 232 de reclamații la Colegiul Medicilor. Doar 23 de medici au primit și sancțiuni, de la mustrări, până la scăderea cu 10% pentru trei luni a salariului. În numai două cazuri a fost dictată o interdicție temporară a dreptului de a profesa.

„Daunele morale pentru pacienții care suferă un malpraxis ar trebui să fie nemărginite. Eu am apărat diverse persoane în dosare de maplraxis și, credeți-mă, suferința nu poate să fie limitată și măsurată în bani”, spune Dorin Tătaru, avocat.

O asemenea suferință are Camelia Mărciulescu. Acum opt ani se pregătea să nască la termen un copil pe care toate analizele îl arătau drept absolut sănătos. Așa ar fi fost dacă, spune femeia, medicii ar fi decis la timp că era indicată nașterea prin cezariană.

„După 50 de minute de naștere naturală s-a născut mort, l-au resuscitat împotriva protocolului medical 20 de minute, a fost în moarte clinică după care și-a revenit cât de cât, dar a fost într-o stare vegetativă 7 ani și 8 luni, pentru că copilul s-a stins în această vară”, povestește Camelia Mărciulescu.

Mama a făcut plângere penală împotriva medicului, însă dosarul n-a ajuns nici azi în faza de proces, la opt ani de la eroarea medicală. Acum își caută dreptate la CEDO. Femeia spune că medicul vinovat trebuie să plătească: nu cu bani, ci cu dreptul de a profesa.