ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O cercetare sponsorizată de Pfizer, semnalată de Epoch Times, a urmărit copiii cu vârsta sub 5 ani care au fost diagnosticați la un spital sau o clinică cu infecții respiratorii acute COVID-19.

Cercetarea a îmbinat grupele de copii care au primit două și trei doze. Când autorii au evaluat riscul ambulatoriu în cazul copiilor cărora li s-au administrat două doze față de cei cărora li s-au administrat trei doze, datele au arătat că trei doze „este puțin probabil să «protejeze»”, potrivit lui Helene Banoun, cercetător independent în imunologie.

Doza suplimentară aduce un risc crescut

Copiii cărora li s-au administrat trei doze au prezentat doar un risc cu 12% mai mic față de copiii nevaccinați. Aceasta înseamnă că acești copii au avut un risc crescut de 34% în comparație cu copiii cărora li s-au administrat două doze.

Mai mult, ei au prezentat un interval de încredere de 0,62 până la 1,25 privind riscul de vizite ambulatorii.

Un interval de încredere sub unu indică un risc redus de vizite ambulatorii, în timp ce un interval de încredere peste 1 poate indica zero beneficii sau, eventual, chiar un risc crescut de vizite ambulatorii.

„Reducerea cu 12% este cea mai bună estimare unică, dar ceea ce ne spune intervalul de încredere este că studiul se poate să nu aibă suficiente argumente pentru a produce acest efect”, a declarat pentru The Epoch Times Dr. Andrew Bostom, profesor asociat de medicină (pensionar) la Universitatea Brown.

Prin urmare, riscul redus nu este „semnificativ statistic”, a adăugat acesta.

Dr. Bostom a spus că este deosebit de important să transmitem mesajul că copiii cărora li s-au administrat cele trei doze de vaccin Pfizer au avut beneficii nesemnificative din punct de vedere statistic, deoarece Pfizer și Centrele pentru Controlul sau Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă trei doze mai degrabă decât două ca fiind „regimul standard” pentru un copil.

Autorii au invocat o explicație pentru diferența în ceea ce privește reducerea riscului dintre copiii care au primit două doze față de cei care au primit trei doze. Ei susțin că, în momentul în care copiii au primit a treia doză, Omicron, care este „mai imuno-evaziv”, era varianta dominantă, astfel că vaccinul a fost mai puțin eficient.

Omicron: mai puțin letală decât variantele anterioare

În ciuda raționamentului autorilor, studiile au arătat că Omicron este mai puțin letală decât variantele anterioare.

În timp ce variantele Wuhan, Alpha și Delta infectau plămânul inferior, inducând pneumonie și boli inflamatorii multisistemice care au fost mult mai severe ca simptome și leziuni, Omicron infecta mai curând tractul respirator superior.

Diagnosticul bolii respiratorii acute la care se face referire în studiu poate apărea în tractul respirator superior sau inferior. Autorii nu au menționat dacă au cercetat infecții ale tractului respirator inferior sau al celui superior.

Variantele anterioare au avut o dependență mai puternică de o enzimă numită TMPRSS2, care este exprimată mai frecvent în plămânii inferiori, iar din acest motiv provocau mai multe leziuni pulmonare.

Omicron, pe de altă parte, este mai puțin dependent de enzimă. Prin urmare, infectează în primul rând căile respiratorii superioare, manifestându-se prin simptome tipice de răceală, cum ar fi tuse, strănut, durere în gât, febră și curgerea nasului.

Conflicte de interese

Șapte cercetători și clinicieni de la Kaiser Permanente Southern California (KPSC) au efectuat studiul, iar șase din șapte s-au aflat în conflicte de interese cu Pfizer, arată Epoch Times

Patru dintre cei șapte autori au fost acționari ai Pfizer în timpul studiului, iar ceilalți doi au primit granturi de la Pfizer.

„Designul studiului a fost dezvoltat de KPSC, dar aprobat de Pfizer. KPSC a colectat și analizat datele. Pfizer nu a participat la colectarea sau analiza datelor. KPSC și Pfizer au participat la interpretarea datelor, la scrierea raportului și la decizia de a trimite lucrarea spre publicare”, au scris autorii.

Noi boostere aprobate, fără a exista date privind efectele asupra copiilor

Noua lucrare, publicată pe 15 septembrie, a venit la câteva zile după ce Administrația pentru Alimente și Medicamente și CDC au autorizat și au recomandat noi boostere COVID-19 pentru toți americanii cu vârsta de peste 6 luni.

Noul vaccin Pfizer a fost testat pe șoareci și pe aproximativ 400 de persoane cu vârsta de peste 12 ani, dar numai datele pe șoareci au fost prezentate la Reuniunea Comitetului CDC Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP), întrucât studiul pe oameni este încă în desfășurare

Noul vaccin Moderna a fost testat pe 50 de persoane. Niciunul dintre vaccinuri nu a fost testat la copii sub 5 ani.

„Nu există date pentru copii și pentru asta cred că trebuie avută această discuție”, a declarat medicul pediatru dr. Pablo Sanchez, care a votat împotriva recomandării vaccinului pentru toți americanii de peste 6 luni, la reuniunea consultativă a CDC din 12 septembrie. 

Cu toate acestea, unii consilieri au spus că este „sigur” să presupunem că vaccinurile vor funcționa la copii.

„Nu avem multe date despre copii, dar... este probabil să existe un beneficiu”, a spus consilierul dr. Oliver Brooks.