ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doctorul Jean-Francois Saluzzo a fost directorul de producție al vaccinurilor virale între 1992 și 2000 al celui mai mare producător de vaccinuri din Europa, concernul Sanofi-Pasteur. Anterior, deținuse funcția de responsabil al proiectului R&D, cel care se ocupa cu producerea vaccinurilor anti SIDA și anti SARS.

Din 2010 este consultant al Organizației Mondiale a Sănătății, unde are contribuții apreciate.Recent, în prezentarea virusului Zika, autorii de la OMS citează două lucrări ale doctorului francez, articolul fiind disponibil aici.

În 2011, acesta a ținut o prelegere în cadrul congresului de vaccinologie ținut la Spitalul Militar Val-de-Grâce din Paris, cu tema "Producția și testarea vaccinurilor".

Numele acestui medic a fost menționat de Olivia Steer, în disputa cu doctorița Monica Pop. În România există o propunere legislativă de vaccinare obligatorie a copiilor cu vârsta de până la 3 ani indiferent de voința părinților, în caz contrar existând pericolul sancțiunilor pentru părinți.

În timpul discursului său de peste o oră, expertul francez a făcut câteva afirmații extrem de interesante, pe care le redăm mai jos:

Minutul 04'20'':

Care sunt elementele esențiale ale unui vaccin ? Sunt pe de o parte bacteriile care vor fi folosite pentru a produce vaccinurile ; sunt și virușii și un punct important pentru tot ce sunt în particular virușii sunt celulele eucariote, adică vaccinurile sunt produse pe celule. Toate acestea în cazul vaccinurilor virale. Trebuie înțeles că este vorba de materie vie și că tot ce va servi pentru cultivarea virusului poate fi o sursă de pericol.

De exemplu când utilizați serumuri de vițel trebuie sa fiți siguri ca serumul respectiv nu aduce un virus de BSE (encefalopatia spongiforma bovină sau boala vacii nebune) în vaccinuri, pentru că este viu ; o să-l incorporați în vaccin și riscati  să îl aveți în final. În timpul acestei acțiuni de producere, vie, există oricând riscul de introducere de agent contaminant în vaccin prin intermediul tehnicienilor…

Riscul potențial de a avea o problemă cu un vaccin nu se referă la efectele secundare ; cunoaștem efectele secundare, ci accidentul stupid al introducerii unui virus în vaccinul final. – Am avut în anii ’60 o dramă : adică celulele de rinichi de maimuță erau contaminate de un virus numit SV40 care este un virus tumorigen și am descoperit ca virusul contamina vaccinurile, mai precis pe cele utilizate la copii. 60 de milioane de americani au primit acest vaccin tumorigen. Din fericire, s-a dovedit ca nu era adaptat la om, dar a fost o mare frică… s-a întâmplat, se poate întâmpla din nou !

07'18''

"În cazul virușilor aviari, a fost problema cu febra galbenă care era contaminată cu virusul viu al leucozei aviare ; și asta a fost o drama. Încă o dată, 400 de milioane de persoane au primit virusul viu al leucozei aviare care s-a multiplicat la om, dar din fericire nu era patogen"
 

Celulele heteroploide au constituit o etapă esențiala, dar pun încă enorm de multe probleme. Este de reflectat. De exemplu celula MDCK ar putea fi utilizată pentru producerea vaccinului împotriva gripei ; este un excelent suport pentru acest vaccin, dar este tumorigenă și exista marea dezbatere filozofică : putem utiliza o celula tumorigenă într-un vaccin destinat copiilor ?
 
13'20''
 
La nivelul autorităților este o discutie enormă, ca și pentru industrii.
Unii spun ca nivelul informațiilor genetice, adică de ADN sunt foarte mici și nu e nici un risc ; altii spun : « da, dar atenție », vaccinăm copii de 1 până la 5 ani și… peste 50 de ani ce se va întâmpla ? Deci, înainte de a accepta o asemenea celulă, dezbaterea este foarte deschisă. Este ce se întâmpla acum în SUA cu vaccinul gripei produs pe MDCK de societatea Novartis. Pot să vă spun ca dezbaterea la nivelul FDA(Federal Drug Administration - Agenția națională a medicamentului din SUA - n.r.) rămâne foarte ridicată pentru că moral este o problemă foarte importanta. Când vaccinați o persoană de 75 de ani riscul este foarte scăzut, dar când vaccinați copii, vă puneți și probleme pe termen lung.
 
În 1955, primul vaccin a fost pus la punct de Jonas Salk, primul vaccin produs pe rinichi de maimuță. Din nefericire la puțin timp după aceea s-a produs o dramă: un vaccin produs de laboratoarele  Cutter era insuficient inactivat și mai mult de 270 de copii au făcut poliomielită și mulți au murit. »
 
În ceea ce privește vaccinele prost inactivate:
Pentru vaccinul împotriva turbării ; s-a întâmplat în Brazilia, unde mai multe zeci de persoane au murit de turbare. [după ce au fost vaccinate]

În privinta febrei galbene:
În timpul războiului, armata americană a decis să vaccineze toți soldații care plecau, ca și englezii. Deci, au vaccinat și, din nefericire, a fost o epidemie dramatică de hepatita B. Au fost 28 000 de cazuri de hepatită B ca urmare a vaccinării împotriva febrei galbene. Printre vaccinați a fost si unul foarte faimos : Churchill, care a fost vaccinat cu un vaccin împotriva febrei galbene contaminat cu hepatita B. »
 
49’20’’ 
Nu există o soluție miraculoasă pentru producerea unui vaccin ; nu știm cum. »
 
50’15’’  
« Unul din motivele esențiale ale istoriei vaccinelor este ca nu înțelegem cum funcționează acestea. Pur și simplu pentru ca atunci când un vaccin a fost finalizat, nimeni nu se mai interesează de el, astfel ca acum, când apare un nou virus, nu știm cum au funcționat celelalte vaccinuri și dacă putem sa ne inspirăm de la ele ? Cred ca dacă vrem sa progresam pe viitor în domeniul vaccinologiei și a noilor vaccinuri, trebuie să studiem în primul rând răspunsul imunitar. »
 
51'00''
"Nu s-a putut face niciodată un vaccin cu o protectie mucosală… pentru că punem întotdeauna căruța în fața boilor…Nu știm cum funcționează vaccinurile. »