ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
Fiecare medic din top 10  cei mai sponsorizați medici a primit, lunar, între 2.420 și 2.980  de euro, din partea companiilor farmaceutice, arată un raport lansat de Observatorul Român de Sănătate, care a analizat relațiile financiare dintre industria farmaceutică și sistemul medical românesc din 2016
 
Suma totală plătită medicilor pentru consultanță/participare la advisory boards a trecut de 1,3 milioane de euro, precizează sursa citată.
 
Johnson & Johnson, Pfizer și Merck Sharp Dohme au fost cei mai „darnici” sponsori.

Un fenomen particular este reprezentat de sponsorizările oferite nu direct medicilor, ci unor firme sau fundații controlate de ei. Fundația Cardioprevent, condusă de prof. dr. Dan Gaiță, din Timișoara, a fost beneficiarul unor sponsorizări de 981.625 lei. Fundația Pro, condusă de prof. dr. Tudor Udriștoiu, din Craiova, a primit sponsorizări de 294.822 lei. Corvitmed, firmă deținută de prof. dr. Daniel Lighezan, din Timișoara, a beneficiat de 107.267 lei, iar  Dan G&A Medconsulting, firma deținută de dr. Dan Anca Rodica și dr. Dan Gheorghe Andrei, din București, a primit 119.267 lei. Mai multe studii recente, efectuate în SUA, au demonstrat existența unei asocieri puternice între primirea de către medici de sponsorizări/finanțări din partea industriei farma și creșterea prescrierilor amedicamentelor promovate de companii.
 
Raportul integral este AICI.