ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rep: Stimate D-le Prof. Ștefan Brăgărea titlul pe care l-ați sugerat acestui articol, apa – sistem fizic și spiritual, mi s-a parut extrem de generos. M-ați surprins însă când am auzit că vreți să vorbim despre agheasmă. Sigur e tot apă, una specială... Mi s-a părut puțin ciudat ca un om de știință să vorbească despre agheasmă.

Prof. Ștefan Brăgărea: Mărturisesc că titlul mi-a fost sugerat de excelentul articol semnat de către D-na Dr. Lucia Balint din care citez:
"cercetarea știintifică dezvaluie omenirii un nou concept de poluare a apei, care vine să zdruncine materialismul omului modern, demonstrând că ponderea cea mai însemnată o dau emoțiile, trăirile interioare și gândurile.  Noutatea consta în faptul că puritatea chimică… are o semnificație secundară…și vine să introducă un concept nou, cel de puritate spirituală”.

Concept care pe mine m-a făcut să rememorez proprietățile cu totul speciale ale agheasmei. Folosirea  agheasmei are drept temei Botezul Mântuitorului în Râul Iordan cu semnificația spălării de pacate, botezul lui Ioan. Întrucat Mântuitorul, întrupare a lui Dumnezeu, este lipsit de păcate, Botezul Domnului, Epifania (din gr. epiphaneia=apariție, manifestare - n.n.), dobândește caracterul și funcția de binecuvântare, curățare și sființire a apei și – o data cu ea – a întregii Creații prin prezența sa universală, prin conexiunea apă/ viață. 
Cercetatorii ruși au fost primii care au observat faptul că apa înregistrează tot ce se întâmplă în apropierea sa. Apa are o memorie proprie, păstrând în structura sa până și emoțiile umane . 

Ceva mai târziu, Masaru Emoto a observat că prin congelarea apei distilate se obțin cristale hexagonale. Dacă apa a fost blestemată/ înjurată/ certată, cristalele se sparg, în timp ce la congelarea agheasmei se obțin frumoase forme cristaline, structurate în modele complexe.

Apa deține proprietatea unică de a-și modifica structura și proprietățile sub influențta mediului. Prin epitaxie (creștere orientată a unor cristale- etimologic din gr. epi=deasupra, pe; și tasein=a aranja - n.n.), cristalele de gheață iau forma moleculelor substanței cu care intră în contact, structuri care rămân în memorie chiar și atunci când apa nu mai conține nici o moleculă din acea substanță. Apa recepționează, înregistrează și transmite influențe din mediul inconjurator, influente care pot fi de natură materială, energetică sau spirituală, fără a se modifica chimic. Apa ne transmite sentimentele, rugaciunile, dar și minciunile, din aproape în aproape, la distanțe mari, prin sistemul denumit hidrosferă, utilizând drept vehicul clusterele dinamice.
  
Rep:Cum se explică acest lucru științific domnule profesor ?
Prof. Ștefan Brăgărea: Membranele celulare mediază procese biologice prin inserții, transport și fuziuni la interfețele lipide/ apă, a se vedea Biophysical Journal 91; 2532-2542, Octombrie 2006. Difuziunea moleculelor în celulă este determinată de solubilitatea lor în lipide, moleculele hidrofobe mici traversând mai ușor membranele celulare decât ionii , potrivit regulii lui Overton. Transportul propriu-zis implică mecanisme complexe și purtatori, denumiți chaperone, proteine descoperite în anii 1990, cu rol complex, printre altele și de transport membranar, precum  și căile fizice prin care se produce. Forța implicată este denumită forța de hidratare, cu periodicitate dependentă de dimensiunile moleculei. Conformația unei molecule proteice este determinată de interacțiunea gruparilor cu sarcina electrică cu apa și ionii învecinați, în stări metastabile, supuse deformarilor și acțiunii câmpurilor de energie. Capacitatea catalitică a enzimelor se manifestă în aceste stări metastabile, cu dipolmomente mari, capabile de deplasari colective, de rearanjări și – implicit – cu stabilizarea stărilor metastabile. Aceste stări devin excitate  de către radiații electromagnetice la frecvențele potrivite și modifică cinetica proceselor enzimatice.    
 
Rep: E mult mai clar acum … Să înțelegem că apa, banala apă, a devenit de o vreme încoace un obiect de studiu intens pentru lumea științifică ? Poate fi acesta un prim pas în înțelegerea importanței agheasmei ?
Prof. Ștefan Brăgărea: Cu adevărat apa devine un obiect de studiu tot mai interesant. Trebuie să știtiți că fizica cuantică consideră emoțiile ȘI drept particule fizice cu existență în Univers și acțiuni asemănătoare feromonilor, fiind în măsură să modifice elemente ale lumii fizice care ne înconjoară. Emoții induse – inclusiv muzica - în apropierea recipientelor cu apă determină modificări de structură moleculară, perfect observabile prin congelare. Iar dacă simple emoții/ muzica, pot influența un recipient care conține apă, acestea vor influența corespunzator și organismele vii, care conțin cca. 70% apă. Oamenii au folosit agheasma din timpuri imemoriale pentru vindecări, noroc, prosperitate, amplificarea conexiunilor spirituale, tocmai datorită capacității apei de avea memorie – iar în cazul agheasmei – o memorie benefică.     

Rep: Să încercăm să clarificăm  în câteva cuvinte importanța apei si a structurii ei pentru sistemele biologice, atât ca mediu cât și ca vehicul pentru informație. Exemplele ar fi binevenite...
Prof. Ștefan Brăgărea: Am să vă dau exemplu doctorului Luc Montagnier, ulterior laureat al premiului Nobel. Totul a debutat prin observația, efectuată acum 14 ani,  că filtratele culturilor de Mycoplasma iși păstrează capacitatea de infectare a limfocitelor în absența celulelor. În filtrate diluate au fost decelate semnale electromagnetice de frecventa ultra-joasă între 500-3000 Hz, identice cu cele emise de către ADN-ul bacterian. Ulterior, studiile au fost extinse la adhesina din M. pirum, Escherichia coli, retrovirusuri, virusul hepatitei sau cel gripal. Toate aceste nanostructuri lipide de membrane, ribozomi, proteine, au putut fi refăcute din ADN si ADN-polimeraza, apa și semnalul corespunzator, în celule gazdă. Moleculele intercomunică prin semnale electromagnetice și declanșează procesele biochimice aferente, fără a necesita alte semnale. 

Bruce Lipton a descris influența emoțiilor asupra proceselor celulare umane. Celulele încărcate cu dragoste acționează ca sisteme deschise, sunt în continuă dezvoltare și tind către perfecțiune. Cele încărcate cu emoții negative – frică, tristețe, răutate, furie, vinovăție – actionează ca sisteme închise, cu funcții blocate. Angelina Malakovskaia a studiat apa după binecuvantare prin rugaciune și semnul Sfintei Cruci. Rugăciunea a mărit densitatea optică a apei în domeniul UV. Apa sfințită de către un preot nu mai prezintă mișcare browniană, are o structură puternică și stabilă, astfel încât 10 ml de agheasmă vărsată peste 60 l de apă obișnuită îi aduc celei din urmă proprietățile celei sfințite.
 
Rep: Apa înmagazinează emoții, transmite informații... Dar organismele vii ?
Prof. Ștefan Brăgărea: După Piotr Gariaev și Vladimir Poponin moleculele de ADN – antene electromagnetice ideale -  contribuie și la stocarea informației. Fiecare ființă este un element de legătura în lanțul nesfârșit al transmiterii de informație și o sursă de informarii noi, astfel că o emoție, un gând, un cuvânt rostit devine parte integrantă a mediului informațional universal. Astfel apa devine poluată informațional, dar este înzestrată și cu capacitatea de autopurificare prin rugăciune, gânduri bune, iubire și recunoștința. Prin depoluare, apa își poate menține structura de bază – de a menține viața. 

Apa distinge nivelul de credință al oamenilor. Numărul bacteriilor patogene din apă scade la rostirea rugăciunii Tatal Nostru și la semnul Sfintei Cruci – cu mult mai mult decât la aplicarea de energii radiante. Dar atenție: Semnul Sfintei Cruci, făcut neglijent, nu produce rezultate notabile...

Anterior, grupul coordonat de catre Devyatkov demonstrase modificările suferite de către organisme unicelulare la iradiere cu microunde de anumite frecvențe și intensitați mici. Raspunsul biologic nu era dependent de intensitatea semnalului – peste un anumit prag – ci de frecvența, specifică pentru fiecare organism, a se vedea Journal of Physics – Conference Series 329/2011. Interacțiunea nu implică schimburi de energie, ci corelații mediate de către fază. Astfel au fost descoperite fenomenele sincrone Jung care apar numai la organismele vii. Acestea explică terapeuticile holistice și psihoterapiile, caracterizate prin absența schimburilor de energie.

Rep: Dacă ați deschis acest subiect delicat, al terapiilor holistice, vă invit și vă rog să-l abordăm didactic pentru cititorii noștri.
Prof. Ștefan Brăgărea: În tradiția metodelor de vindecare orientale apar relațiile interfazice produse în organismele vii. Spre exemplu în Japonia Hado reprezintă capacitatea înascută de transformare pentru orice formă de viață. Shiatsu este apăsarea degetului, iar Hado Shiatsu constituie o abordare terapeutică bazata pe conexiuni cu caracter empatic, de rezonanță între faze. Starea meditativă elimină haosul fazic, tunează fazele terapeutului și pacientului și le tunează pe amândouă la mediu. Cantitativ legea Weber-Fechner stabileste proporționalitatea răspunsului unui organism viu cu logaritmul stimulului. Stimuli extrem de mici induc ample răspunsuri orientate către interior.

Câmpurile coerente (fazele) sunt înglobate în regiunile coerente ale apei care înconjoară lanțurile macromoleculare lungi – microtubulii mediului celular – sau cele de colagen ale mediului extracelular. Faza de câmp care traversează învelișurile de apă din jurul lanțurilor este denumita Qi – principiul vieții – iar învelișurile coincid cu meridianele din tradiția orientală. Sănătatea unui organism depinde de capacitatea sa de a construi o fază definită la parcurgerea vicisitudinilor vieții. Faza se poate modifica sub acțiunea stimulilor externi – autoreparare, Hado – sau a ideilor care constituie manifestari coerente ale unui creier coerent. Terapeutul acționează ca parte a Dublului pacientului (transfer), sau opus (contra-transfer). Boala este o pierdere de coerență și declanșează procese de refacere. Dacă structura chimică a organismului se modifică prea mult, organismul devine incapabil să intre în rezonanță cu apa și devine necesară o refacere chimică, a se vedea spre exemplu lucrarea realizată de E Del Giudice și colaboratorii – The interplay of biomolecules and water at the origin of the active behavior of living organisms –  în Journal of Physics, Conference Series 329/2011.
  
Rep: Să revenim la agheasmă. Exista efecte biologice demonstrate clinic ?  
Prof. Ștefan Brăgărea: Există indicii foarte serioase. Spre exemplu in 2006 Marina Walker Guevara a publicat  prin International Consortium of Investigative Journalists descrieri de vindecari ale bolnavilor de SIDA efectuate de catre preotul etiopian orthodox  Atnafu Betseha, in varsta de 32 de ani, preot al Bisericii Sfintei Marii. Acesta  efectueaza zilnic si gratuit cu bune rezultate 700-800 tratamente de 13 ani. 

Abdul Kebeda Ketema si colaboratorii săi au evaluat practica unor tratamente mixte cu antivirale si agheasma. A se vedea lucrarea: "Assessment towards use of holy water as complementary treatment among PLWHA, Northeast, Ethiopia”American Journal of Internal Medicine, vol. 3, p 127-131, May 2015. 

Tony McCleary  descrie experiența personală a vindecării unei torsiuni de ligament cu dislocare de deget prin badijonare cu agheasmă, o singură dată pe zi, timp de trei săptămâni, fără utilizare de analgezice. 
Numai recent s-a admis – cu demonstrații științifice – că spiritualitatea poate accelera vindecarea în cancere, afecțiuni mentale, cardiovasculare, în artrita reumatoidă și diferite traumatisme. Este demonstrat acum că Agheasma și Sfânt Mir simboluri ale renașterii, au rol benefic în tratamentul stomatitelor, unor afecțiuni ale ochilor, hiperhidrozei, artritei și durerilor în gât. 

Relativ recent au fost evaluate remediile bazate pe credințe religioase în Italia , cu surprinzătoare concluzii. Vă recomand lucrarea  "From Disease to Holiness: Religious-based health remedies of Italian folk medicine”Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 2015, 11:50, realizată de Nelide Romeo și colaboratorii săi. Dacă în culturile orientale spiritualitatea și religia sunt considerate esențiale pentru procesele de vindecare, culturile occidentale post-renascentiste au despărțit din păcate spiritualitatea de medicină. Dar asupra acestui lucru se revine, cel puțin în spera interesului științific. Exista acum dovezi clare că spiritualitatea exercita un impact important asupra sanatatii si vindecarilor, chiar in bolile  grave (cancer), fiind o componenta esentiala a procesului de vindecare. În acest sens recomand celor interesați să citească lucrarea "Spirituality and healing” Semin. Oncol. 2005 Apr 32(2): 232-6; publicată de Torosian și colaborătorii săi.

Ca să condensez totul în ceea ce privește importanț spiritualității și puterea specială prin care ea se manifestă am să vă readuc aminte că rugăciunile au fost în măsură să determine neutralizarea radiațiilor din zona centralei nucleare de la Cernobâl. Astfel în apropierea Bisericii Sf. Arhanghel Mihail, aflată la doar 4 km de reactoarele nucleare, după explozie, valoarea radiațiilor era în parametri normali... Imposibil de explicat științific, dar fapt constatat fără dubiu.

Este evident că efectele biologice ale agheasmei intră în sfera medicinei energetice – spiritual healing/faith healing, insuficient demonstrate clinic. Dar Edzard Ernst – profesor de Medicina Complementara și Alternativă la Universitatea Exeter – previne că "vindecarile continuă în pofida lipsei plauzibilității biologice sau a dovezilor clinice concludente”, dar și împotriva șarlataniei.

Agheasma deține capacitatea de a vindeca rănile și durerile cronice, fără a uita importanța credinței în rapiditatea vindecării.
Rep: Cum se explică din punct de vedere știintific conservabilitatea specială a agheasmei, domnule profesor ?
Prof. Ștefan Brăgărea: Conservabilitatea excepțională a agheasmei este binecunoscută și explicată științific prin efectele cumulate ale ionilor de argint și ale urmelor de ulei volatil de busuioc – deși în opinia noastră fenomenul merită un studiu mai aprofundat. Mai mult, ar trebui reconsiderat modul de depozitare al agheasmei, datorită praticii – mult prea răspândite – de a o păstra în recipiente improvizate. Considerăm că, măcar datorită tradiției creștine, agheasma merită cu mult mai mult respect. 

Rep: În final câteva sfaturi utile ?
Prof. Ștefan Brăgărea: Asigurati protectia spirituala a casei, a locului de munca, a masinii și a grădinii prin stropire cu agheasmă. Asigurați protecția spirituală a întregii familii prin stropire cu agheasmă și Semnul Crucii, ori de cate ori este nevoie. Stropiți cu agheasmă bolnavii și locul lor de suferintă. Stropiți cu agheasmă animalele favorite. Pentru ochi obosiți – masați pleoapele cu agheasmă, o dată sau de două ori pe zi. În cazul durerilor difuze – masați suprafața locului dureros cu agheasmă. Daca aveți cefalee, resimțiți sever stări de stress, aveți afectiuni ale sinusurilor – umeziți cu agheasmă tâmplele, fruntea și baza nasului. Pentru insomnie – faceți semnul crucii pe frunte cu agheasmă. Sunt suficiente informații că în cancer durerile dispar la ungerea cu agheasmă a zonei de carcinogeneză, indiferent de etnicitate sau de convingerile religioase. Spovedania și împărtășirea, atunci când acest lucru este posibil are efecte similare. Dumnezeu este unul și același pentru toți.

Viața însăși este o binecuvantare divină, iar între religia creștina și știintă nu există nici o prăpastie, ci o completare reciprocă, dupa cum bine afirmă Pr. Prof. Acad. Dumitru Popescu, în lucrarea domniei sale  Studii interdisciplinare (2016). 
A întrebat: Gabriel-Sivliu Aoșan. A răspuns pentru Dvs. dr. ing. Ștefan Brăgarea  

Post scriptum:
Din nefericire ne-a fost extrem de greu sa obtinem date privind efectele agheasmei asupra sanatatii, în bună parte din cauză că ortodoxia rusă (și nu numai...) consideră drept impietate ideea de a evalua binecuvantarea divină. Rugăm pe oricine deține date despre efectele binefacatoare – uneori spectaculoase - ale agheasmei să le transmită într-o primă formă pe mail la adresa: melidava@gmail.com (www.melidava.ro)