ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dosarul electronic de sănătate, deja obligatoriu în România, creează premisele unor derapaje etice fără precedent în sistemul sanitar, scrie Economica.net.

„Pacienții nu au dreptul să refuze nici includerea în dosar a unor informații care, dacă ajung pe mâna unor medici sau funcționari de rea-credință, le pot aduce grave prejudicii. Dosarul permite accesul furnizorilor de servicii medicale la informații sensibile despre pacienți: tulburări psihice, infectarea cu HIV, boli cu transmitere sexuală”, notează sursa citată.

Deși CNAS asigură că toate datele pacienților sunt securizate, realitatea arată că  softurile cu care se operează în dosarele electronice ale pacienților sunt extrem de vulnerabile în fața atacurilor electronice.

„În anul 2012, oficialii Spitalului Universitar Howard din Washington au recunoscut că informațiile medicale din dosarele electronice a peste 34.000 de pacienți ai spitalului au fost furate. Un funcționar al spitalului a avut acces la aceste informații și le-a salvat pe laptopul său. Câteva săptămâni mai târziu, același spital a anunțat că o funcționară a spitalului a abuzat de poziția pe care o avea în spital pentru a obține acces la numele și adresele pacienților, pe care ulterior le-a vândut”, arată Economica.net.

Sursa citată precizează că „Dreptul pacientului la intimitate și la confidențialitatea tuturor informațiilor legate de afecțiunea ar putea fi suprimat odată cu înregimentarea în sistemul dosarului electronic de sănătate”.
 
Articolul integral poate fi citit AICI.