ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din ce în ce mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, speriați de efectele adverse pe care acestea le-ar putea avea asupra celor mici.

Părinții iau decizia de a nu le administra vaccinuri copiilor pentru că au în compoziție mercur sau aluminiu și pentru că efectele adverse nu sunt cunoscute decât parțial, studiile fiind insuficiente, mai ales că e vorba despre produse noi.

" E bine sau nu să ne vaccinăm copiii?" este tema unei dezbateri pro și contra vaccinării, transmisă de TVR, la care au participat profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, dr. Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Alexandra Oberschi, președinta Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților și Dumitru Bălan, nutriționist de profesie, un părinte căruia i s-a îmbolnăvit copilul după ce l-a vaccinat.

"Au venit către noi foarte mulți părinți îngrijorați de obligativitatea vaccinurilor, ceea ce intră în contradicție cu legislația la nivel internațional. E neconstituțional, nu se poate răpi pacientului consimțământul informat, e un drept al său", a spus Alexandra Oberschi, președinta Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților .

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: Nu putem să asigurăm în mod continuu vaccinuri și în ultimii doi ani au fost probleme de funcționare a aprovizionării. Durata de fabricație e de până la trei ani – se fac foarte greu și se controlează mult timp. În România, rata imunizării e în continuă scădere. SRM a constituit un grup de experți pentru o lege a vaccinului și doresc să constituie un stoc de vaccinuri pe mai mulți ani.

Dr. Sandra Alexiu: Vin părinții deciși să nu facă vaccinuri ori indeciși mai degrabă. Încercăm să le arătăm situațiile unde argumentele lor nu sunt reale. Intrăm într-o dezbatere cu părinții și depinde de argumentul tău, ca medic, de nivelul de informație a părinților. Oamenii din mediul urban au poate mai mult acces la informații, care însă sunt diverse și trebuie cântărite și alese. Noi avem o evidență a tuturor celor ce sunt sau nu vaccinați.

Rafila: Institutul Național de Sănătate are statisticile copiilor vaccinați sau nu. Dacă într-un an avem 80% copii vaccinați, avem 34000 de copii, peste încă un an vom avea 68.000, iar peste încă un an 100.000. Așa apar epidemiile de rujeolă etc., pentru că numărul mare de copii nevaccinați duce la apariția epidemiilor. Pragul acceptat de OMS este de 95%. Posibilitate de izbucnire epidemică sub acest procent este mai mare.

Dumitru Bălan, nutriționist și părinte: Vaccinurile au declanșat la un copil creșterea enormă  a numărului de imunoglobuline, iar la trei ani corpul nu a mai putut face față  Pe grupurile pe care le administrez sunt 3.000 de copii cu dermatită atopică alergică și intoleranțe alimentare. În cazul copilului meu, am fost la foarte mult alergologi, dermatologi și homeopați, care au legat administrarea vaccinului DTP cu multiple erupții cutanate.

Oberschi: Am întrebat Ministerul Sănătății care e numărul copiilor pe județe și pe vârste care au făcut rujeolă. Există lacune în statisticile pe care le-am primit. Nu am primit copii după fișele de analiză ale copiilor în cauză și modalitatea în care s-a produs îmbolnăvirea de rujeolă.Nu am primit nimic. Nu există vaccinare obligatorie în acest moment și alt comportament în grădinițe sau școli, legat de acest aspect, este ilegal.

Suntem în legătură cu mii de părinți ai căror copii au probleme de sănătate din cauza efectelor adverse declanșate imediat după vaccinarea copiilor. Sunt părinți care au crezut toți în vaccinare, că îi protejează. Sunt fericita posesoare a două boli autoimune pentru că sunt vaccinată. Îi invit pe medici să citească cartea pe care am scris-o pe acest subiect.

Bălan: Administrarea vaccinurilor trebuie făcută dacă statul îi poate asigura pe părinții afectați să facă seturi de analize pentru copii, care costă mii de euro lunar.Numai pe grupul nostru sunt câteva sute de copii cu dermatite atopice, alergii, în total cred că sunt cam vreo 15 grupuri. Am un copil cu astfel de probleme. Dacă aș avea un al doilea copil, nu l-aș vaccina. Avem nevoie de apă pură și mediu curat.

Oberschi: Părinții cu care noi suntem în legătură ne spun că medicii nu îndrăznesc să raporteze efectele adverse, pentru că orice medic care se pronunță contra vaccinului va fi exclus din profesie. Avem foarte mulți medici în asociație. Primul principiu de la baza unei legi a vaccinării trebuie să fie decizia parentală. În nici un caz să fie vorba despre obligativitate. În al doilea rând, să existe o informare corectă a părinților. Să se facă un screening al tuturor copiilor înainte de vaccinare. Dorim să se facă raportarea tuturor efectelor adverse. Suntem în legătură cu părinți care spun că nu se face. Medicul nu recunoaște legătura cauză-efect cu vaccinarea.