ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr.C.C. Iliescu” vor beneficia de investiții majore în cadrul unui Program de Modernizare a Infrastructurii Spitalicești, informează un comunicat al Guvernului României.

Executivul a aprobat propunerea Ministerului Sănătății de inițiere a unui Program de Modernizare a Infrastructurii Spitalicești (PMIS) și demarării, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, a negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea accesării Facilității de Pregătire a Proiectelor de Infrastructură pentru realizarea fazei pilot din program.

Programul de Modernizare a Infrastructurii Spitalicești se va baza pe două axe principale:
 

1.Întărirea capacității administrative a Ministerului Sănătății pentru pregătirea de proiecte de investiții, cu sprijinul departamentului specializat din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, dar și prin contractarea unor facilități de pregătire a proiectelor de investiții puse la dispoziție de instituții financiare internaționale;
 
2. Derularea unor proiecte prioritare de investiții prin contracte pe termen lung care să cuprindă atât executarea de lucrări, cât și operarea rezultatului lucrărilor de către parteneri privați, reglementate conform prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Proiectele respective vor fi finanțate de către Ministerul Sănătății prin intermediul unor plăți periodice pe toată durata contractului, bazate pe criterii de performanță.
 
Guvernul precizează că actul medical va rămâne exclusiv în sarcina statului, noile modernizări neincluzând costuri suplimentare pentru cetățeni.

Spitalele  Marie Curie" și „Prof. Dr.C.C. Iliescu" au fost „pe baza unei analize care a ținut cont de nevoile sistemului național de sănătate, existența unor echipe medicale specializate, mecanisme facile de monitorizare și control la nivelul Ministerului Sănătății asupra structurilor respective, riscurile la care sunt supuși pacienții în lipsa unei intervenții rapide și experiența anterioară în dezvoltarea unor investiții importante a echipelor de management". 

Reorganizarea și extinderea ar transforma acest spital în primul spital regional de urgență pentru copii din România, cu toate facilitățile necesare îngrijirii pediatrice, susține executivul.

În ceea ce privește institutul IUBCV „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, deși nu a fost reabilitat de zeci de ani, acesta  se situează constant în primele locuri din România din punctul de vedere al indicilor de performanță medicală, iar în această instituție este concentrată o parte însemnată a tratamentului pe inimă din România. Noua construcție se va realiza pe domeniul public al statului, administrată prin Institutul Clinic Fundeni.