ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statistică dureroasă la propriu: un sfert dintre județe nu mai au cabinete stomatologice de stat unde să se trateze gratuit cei care contribuie la bugetul public pentru sănătate. Localnicii din Brașov, de pildă, așteaptă o veste bună de opt ani. Spitalul Județean a cumpărat aparatură demult, dar Ministerul Sănătății nu a trimis bani pentru salariile dentiștilor, așa că nu s-a mai deschis cabinetul pentru urgențe.
 
Planurile pentru cabinetul public de stomatologie de la Brașov a apărut în 2008. Abia acum doi ani a fost găsit și spațiul necesar. Consiliul Județean a dat 10.000 de euro pentru cumpărarea aparaturii, dar degeaba.
 
Ministerul Sănătății a aprobat abia anul acesta în vară deschiderea unei liniei de gardă, dar nu și banii pentru plata salariilor. Iar acum a mai apărut un obstacol: unitatea de primiri urgențe a intrat în renovare. Cabinetul... „este pus sub conservare și sperăm ca odată cu reabilitarea unității de primiri urgențe și a spitalului să îl punem în funcțiune," explică Daniela Neculoiu, manager Spitalul Județean de Urgență Brașov.

Localnicii de la Brașov strâng din dinți și așteaptă. La fel și dentiștii dispuși să lucreze la un cabinet public.

„Sunt oameni care nu au bani și nu se pot prezenta la un privat," spune un pacient.

„Sunt interesată, e un lucru foarte bun pentru oameni, pentru noi ca medici," precizează Luminița Răducanu, medic stomatolog.

În județul Brașov sunt aproape 600 de medici stomatologi, dar foarte puțini sunt dispuși să rezolve urgențe medicale noaptea chiar și contracost.

La Sibiu, localnicii au unde să apeleze dacă îi dor dinții: la Centrul Clinic Stomatologic al Facultății de Medicină. Acolo lucrează numai studenți și medici rezidenți.

„Fetița o durea dintele azi-noapte și am venit la Urgență, aici. A trimis-o doctorița care a tratat-o,” spune o pacientă.

„Tratamentele efectuate în urgență sunt gratuite toate, iar celelalte tratamente... li se aplică tariful Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu,” precizează dr. Gheorghe Boitor, conferențiar universitar.

Dentiștii spun că efectele sunt grave: românii nu prea merg la controale pentru că ar trebui să plătească. Localnicii din 11 județe sunt în asemenea situație.