ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai țineți minte cum tehnocrații, prin Achimaș Cadariu, fost ministru al Sănătății, și Achim Irimescu, fost și actual ministru al Agriculturii, acuzau o făbricuță din Argeș că a contaminat populația cu E.Coli? 

Brădet a fost atunci închisă și adusă în pragul falimentului. Inutil, atâta vreme cât procurorii, care instrumentează decesul celor trei copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic, nu au putut stabili că bebelușii s-au îmbolnăvit în urma consumului de produse lactate de la Brădet. 

Au trecut luni, scandalul a fost uitat și nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea celor trei copii. Inspectorii de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) încă mai caută sursele de infestare cu E.Coli. Există și un Planul Național de Control pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală. 

Conform acestui plan, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, sunt prelevate și analizate probe de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud.

ANSVSA informează că în perioada 31 octombrie – 25 noiembrie 2016 echipele de inspectori sanitari veterinari au prelevat și analizat un număr de 166 probe, din următoarele categorii de produse, din care: 
•113 de probe din carne și produse din carne (sanitație carcasă ovine, sanitație carcasă bovină, carne tocată vită, pulpă de vită, mici amestec porc cu vită, cârnați vită, carne tocată mânzat, cârnați dobrogeni, șnitel mânzat, hamburger vită);
•53 de probe din lapte și produse din lapte (lapte crud vacă, smântână pasteurizată, cașcaval afumat, caș bovină, telemea din lapte de vacă, brânză telemea, cașcaval afumat).
 
Prelevarea de probe se face conform unei planificări, în această perioadă fiind vizate Capitala și județele Buzău, Sibiu, Gorj, Dolj, Vrancea, Mureș, Prahova, Călărași, Covasna, Giurgiu, Ilfov, Olt, Sălaj, Hunedoara, Timiș, Harghita, Maramureș, Neamț, Galați, Mehedinți, Cluj, Botoșani, Bistrița Năsăud, Brăila, Ialomița, Vâlcea, Satu Mare, Tulcea, Timiș. 
 
Ȋn urma analizelor de laborator, a fost depistată prezența Escherichia Coli verotoxigenă la 4 probe prelevate din:
• pastă de mici, carmangerie, municipiul București;
• suprafață carcasă de ovină (test de sanitație), abator, județ Buzău;
• hamburger, supermarket, județ Gorj;
• mici amestec porc cu vită, supermarket, județ Tulcea.   

Conform ANSVSA, alte 5 probe prelevate se află încă în lucru.

Ȋn urma rezultatelor de laborator, „Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Național de Control”, anunță ANSVSA.

Potrivit raportului Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16 mai – 25 niembrie 2016 au analizate 1.309 probe. Ȋn 62 de cazuri, buletinele de analiză au confirmat prezența Escherichiei Coli verotoxigenă. 

Ȋn luna februarie a acestui an, trei bebeluși din Argeș au murit din cauza Sindromului Hemolitic Uremic. Au fost identificate atunci 25 de cazuri asociate focarului epidemiologic, dintre care 19 dezvoltaseră SHU. 

Cazurile de SHU au continuat însă să apară, ultimul fiind confirmat de Institutul Cantacuzino la 25 octombrie.