ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sistemul german de stabilire a unui preț fix pentru medicamentele pe bază de rețetă încalcă legislația comunitară, a decis miercuri Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Pacienții incluși în sistemul de asigurări de sănătate din Germania trebuie să plătească din propriile buzunare o parte din prețul medicamentelor. Pe de altă parte, o organizație nonguvernamentală și-a unit forțele cu o companie farmaceutică olandeză care livrează medicamente prin poștă pentru a le oferi pacienților germani medicamente la prețuri mai mici. Acest lucru a fost contestat de o organizație de lobby a sectorului farmaceutic german și în cele din urmă cazul a ajuns la CJUE.

CJUE a decis că sistemul german de fixare a prețurilor pentru medicamentele eliberată pe bază de rețetă „constituie o restricționare nejustificată a liberei circulații a bunurilor" deoarece ar putea restricționa accesul pe piața germană a furnizorilor din alte state membre.

Germania are reguli stricte cu privire la prețul medicamentelor precum și cu privire la marjele pentru medicamentele pe bază de rețetă pentru a se asigura că micile farmacii nu sunt scoase de pe piață de marii rivali, astfel că medicamentele esențiale sunt disponibile pe întreg teritoriul național, chiar și în zonele rurale.

În schimb, în decizia de miercuri, judecătorii de la CJUE au respins argumentul că prețurile fixe asigură o mai bună distribuție geografică a farmaciilor. Dimpotrivă, susțin ei, acordarea permisiunii farmaciștilor să-și fixeze propriile prețuri le-ar permite să perceapă un preț mai mare pentru înființarea unei farmacii în zonele îndepărtate. De asemenea, eliminarea sistemului prețurilor fixe ar putea duce la costuri mai mici pentru pacienți și ar încuraja farmaciile să concureze între ele pentru servicii.

Piața farmaceutică din Germania este una fragmentată în condițiile în care dreptul de proprietate al unei farmacii este acordat numai persoanelor autorizate să elibereze medicamente iar numărul de farmacii pentru fiecare lanț este limitat la patru.