ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 400 de medici, membri ai Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov – AMFB, au protestat pe 17 ianuarie în fața sediului central - și luxos al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sau al „cuibului hoților”, așa cum este supranumit de mai mult timp.

Medici tineri dar și medici cu practică îndelungată au protestat cu pancarte, cu vuvuzele și cu „strigături”: „consultație medic = 35 lei, manichiura = 100 lei, Ciolacu, lasă-ne să consultăm! ”, „Fără medici de ambulator, mulți oameni mor!”, „Plătim taxe, avem dreptul la sănătate!”, „Unde au dispărut banii din Sănătate?”, „«La spital sau banul jos» nu reprezintă o soluție pentru pacienții cu tulburări psihice”, „Nu semnez pentru faliment”, „NU faliment, NU dictatură”, „Nu vă bateți joc de medici!”, „Nu răpiți dreptul la o viață sănătoasă”, „Sunt medic! Vocea mea trebuie să conteze! Dialog în Sănătate!”, „Nu distrugeți medicii de familie!”.

Mai mulți medici au explicat în fața presei principalele motive grave ale protestului lor:

„Astăzi vorbim despre decimarea unui segment important medical, prin scăderea veniturilor cabinetelor de medicina familiei la jumătate, o decizie fără precedent în istoria României pentru o categorie profesională! (...)

„Noi, în calitate de corp profesional, vrem să ne respectam angajamentele și vă invităm, ca reprezentați aleși prin vot, să vi le respectați și să vă îngrijiți cu adevărat de sănătatea oamenilor!

„Niciodată în istoria postdecembristă o astfel de anatemă nu a fost aruncată asupra pacienților români, mulți, bolnavi, neputincioși, condamnați la sărăcie și birocrație, nimeni nu i-a numit „nume pe o hârtie”, în condițiile în care vorbim de oameni care își aleg medicul care să le fi alături pentru toată cariera acestuia, pe tot parcursul vieții, anonimii care trebuie să se adapteze plafoanelor de analize de laborator, medicamentelor compensate absente cronic din farmacii, cu prețuri prea mari comparativ cu veniturile lor meschine, listelor de așteptare nesfârșite, cozilor de ore întregi la camerele de gardă unde un număr insuficient de medici, asistenți, infirmieri fac voluntariat și uneori mor de epuizare în gărzi repetate mult peste orice normă.

„Deficitul de medici a ajuns la cote de dezastru perceput de toată populația și de analiștii economici, dar neglijat complet de către Guvernul României, care flutură de fiecare dată nevoia de asistență primară dar niciodată nu se apleacă asupra dezvoltării ei, în condițiile în care mai bine de 4000 de colegi ne-au părăsit, plecând să își practice profesia în alte țări europene care înțeleg rolul medicilor de familie.

„Am rămas mai puțini, dar numărul pacienților noștri e același și în mod cinic suntem acuzați că numele de pe listele noastre se înmulțesc!?”

Și, în încheiere, la declarația obraznică a premierului Ciolacu, tată de student medicinist – cum că „...serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de pacienți, adică pentru niște nume puse pe o hârtie!”, trebuie să-i reamintim că „listele de pacienți/nume puse pe o hârtie” sunt la fel de corecte precum listele de alegători în alegerile locale, parlamentare și prezidențiale.

VIDEO: