ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania Teva Pharmaceutical Industries a anunțat lansarea unei investigații interne pentru a proba acuzații legate de mituirea medicilor români pentru a-i determina pe aceștia să prescrie medicamente fabricate de compania israeliană.

Investigația este lansată în timp ce compania israeliană încearcă să soluționeze alte anchete deschise de autoritățiile americane cu privire la mituirea lucrătorilor sanitari ruși, mexicani și ucraineni, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al companiei farmaceutice a confirmat investigația internă, însă a evitat să comenteze pe marginea acuzațiilor.

Teva Pharmaceutical a lansat o investigație încă de anul trecut, după ce o persoană anonimă i-a acuzat pe israelieni că plătesc comisioane de vorbitori și de consultanță pentru medicii români, care acceptă să prescrie medicamentul Copaxone destinat tratării sclerozei multiple, către un număr cât mai ridicat de pacienți din România. De asemenea, medicilor români li se acoperă și cheltuielile de călătorie în străinătate de către reprezentanții Texa.

Mai mult, compania israeliană este acuzată că încearcă în mod activ să demostreze că respectivele comisioane de vorbitori sunt legitime și trimite în acest sens fiecărui medic implicat în schemă o scurtă prezentare PowerPoint. Ulterior, medicul își va citi prezentarea la o întâlnire cu alți lucrători sanitari pentru a-și primi banii de la Texa Pharmaceutical.


Nu există informații cu privire la suma primită de medicii români implicați în schema companiei farmaceutice israeliene.

Copaxone a generat însă vânzări de aproximativ 1,1 miliarde de dolari în ultimul trimestru, adică 19% din veniturile totale ale companiei Texa Pharmaceutical.

Statele Unite interzic prin lege orice încercare de mituire a unui reprezentant guvernamental străin în încercarea de a obține privilegii sau contracte preferențiale, chiar dacă plata se face în mod direct sau prin acoperirea unor costuri extravagante sau deplasări în străinătate.

Teva Pharmaceutical Industries este sub incidența legii penale americane pentru că este înscrisă la New York Stock Exchange și are mai multe filiale în Statele Unite.

Aceste acuzații au fost incluse și în e-mailuri trimise de persoana anonimă spre Departamentul de Justiție din SUA.

Compania farmaceutică este implicată în negocieri cu autoritățile americane pentru a închide mai multe dosare privind practici de corupție din Rusia, Mexic și Ucraina.

Teva Pharmaceutical a pus de o parte 520 de milioane de dolari pentru posibile penalități.