ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicii de familie reacționează și resping concluziile raportului Curții de Conturi, în care sunt acuzați că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 4,55 milioane de lei prin rețete compensate acordate ilegal. În plus, ei spun că unele suprapuneri apar din cauza legislației lacunare și din pricina faptului că sistemele informatice ale instituțiilor sanitare nu comunică între ele.

Raportul Curții de Conturi arată că medicii de familie ar fi decontat medicamente în valoare de 85 de milioane de lei la un preț de referință mai mare.

„Noi scriem numai molecula activă a medicamentelor, iar Casa decontează prețul cel mai mic, adică prețul de referință al acelor medicamente, iar dacă pacientul este obișnuit sau dorește un medicament, un produs comercial la farmacie, nu în cabinetul nostru, care este un preț mai mare decât prețul de referință, pacientul plătește diferența, nu casa de asigurări. Nu este vina medicilor că nu sunt medicamente în spitale și nu este rolul medicilor să facă anchetă dacă pacientul este internat sau nu.

A treia speță se referă la situațiile în care sunt pacienți care au dreptul la rețete cu compensare mai mare, adică acei pacienți care au venituri numai din pensii sub 700 de lei. S-a constatat ulterior că aceștia fie mai aveau un alt venit, de exemplu dobânda de la un depozit din bancă, fie o chirie, fie pe un pământ în arendă, diverse surse de venit. Repet: este o greșeală legislativă, și nu a medicilor. Rolul medicilor nu este de organ fiscal,” explică Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicinei de Familie.