ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mult de jumătate dintre români nu au trecut pe la dentist în ultimul an şi 70% au probleme dentare,întreţinerea danturii fiind pentru mulţi un lux.

Medicii stomatologi atrag atenţia asupra faptului că multe probleme trebuiesc prevenite încă din copilărie şi de aceea aceştia cer ministrului Sănătăţii redeschiderea cabinetelor stomatologice în şcoli, informează Ştirile TVR

Lipsa cabinetelor stomatologice şcolare este o problemă gravă deoarece acolo copii pot pot primi consultaţii şi tratamente gratuite.

În oraşele mari,cum ar fi Cluj Napoca, există câteva astfel de cabinete finanţate de primărie, unde micii pacienţi nu plătesc nimic.În Cluj-Napoca sunt doar 19 cabinete stomatologice, unul la 1800 de elevi. Sunt puţine dar existâ.

În schimb, în mediul rural astfel de cabinete sunt aproape inexistente, aşa că părinţii trebuie să plătească tratamentele stomatologice. 

În comuna bihoreană Ineu de Criş, cei aproape 400 de elevi fac naveta la Oradea, dacă au probleme cu dinţii. În judeţul Bihor sunt doar 5 cabinete şcolare pentru 100 de mii de elevi. Nici în comuna hunedoreană Rapoltu Mare, cei 180 de elevi nu au un dentist la şcoală. 

Un proiect de lege, care prevede înfiinţarea de cabinete medicale, inclusiv stomatologice, în şcoli, zace de la începutul anului în Parlament.