ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă anchetă zguduie sistemul de sănătate din țara noastră. Potrivit jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor, mii de bătrâni grav bolnavi  au fost înșelați de una dintre cele mai importante companii farmaceutice din lume. Oamenii au fost dați în judecată și mai apoi executați silit. Pentru asta, compania s-a folosit de facturi contrafăcute.

Filiala din România a companiei franceze Air Liquide Vitalaire, liderul mondial în domeniul gazelor pentru industrie, sănătate și mediu, are sediul în Iași și și contracte cu toate Casele Județene de Sănătate din țară. Firma vinde sau închiriază aparate de oxigen pentru pacienții cu afecțiuni precum astm, cancer, silicoză sau boli severe de plămâni. Numai că, în spatele afacerii de succes se ascunde, dezvăluie jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor, o practică șocantă. În ultimii șase ani, nu mai puțin de 3.000 de bolnavi aflați în stare gravă au fost dați în judecată de către această firmă, pentru restanțe. Cei mai mulți dintre aceștia au fost executați silit.

„Poate că era timpul ca oamenii să afle câte ceva și despre multinaționalele farmaceutice, aceste cele mai puternice firme ale lumii așa cum spun foarte mulți și nu greșesc. Această multinațională farma de origine din Franța, dar răspândită în 80 de țări, cu afaceri în lume care cumulează 10% din PIB-ul României se numește Air Liquide Vitalaire. Compania are și o divizie care produce și închisriază pentru pacienții grav bolnavi, cei care sunt bolnavi de cancer la plămâni, de astm, de insuficiență respiratorie, de boli uneori terminale, închiriază concentratoare de oxigen. Aceste aparate sunt duse acasă la oameni și aici intervine partea absolut uluitoare. Am descoperit din mărturii, inițial, de la oameni, că este un număr foarte mare de procese. Din centralizarea publică și din confruntarea pe care am făcut-o cu șefii din România ai firmei, numărul de procese este de 3.000. Deci în ultimii șase ani, 3.000 de oameni aflați într-o stare gravă, au fost dați în judecată de această firmă pentru restanțe pe care oamenii le-au adunat.

Cum se adună aceste restanțe este o altă chestiune la fel de importantă și de șocantă. Avem o mărturie din interiorul companiei și documente aferente aceste mărturii, potrivit cărora se factura dublu astfel încât, pe de o parte, în contabilitate intra o valoare mică atunci când omul nu mai plătea și era singura valoare, în mod normal, recunoscută de legea din România și, în schimb, în tribunal se mergea cu facturile false și care măreau ceea ce avea omul de plătit și el se trezea cu o sumă uneori până la de zece ori mai mare și se câștigau procesele”, a declarat Cătălin Tolontan într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV.

Bolnavii dați în judecată provin din toată țara, dar mai ales din comune și sate îndepărtate. Mulți dintre aceștia au murit. Dar, înainte de a muri, aproape toți au plătit.

Confruntat de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor cu facturile duble, Lucian Bentu, directorul general al Vitalaire, s-a arătat uimit.

„Sunt într-adevăr șocat de ceea ce văd că-mi arătați. Numărul de procese este cea mai importantă problemă a firmei, dar este exclus ca eu să fi pus vreodată oamenii să genereze procesele sau să înregistreze facturi false și să meargă cu ele la proces", a spus directorul.

Potrivit reperezentanților mai multor Case de Asigurări, numeroși oameni au sesizat practicile francezilor de Vitalaire. De asemenea, Protecția Consumatorului a primit numeroase alerte.Cu toate acestea, afacerea a mers mai departe.