ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 90 la sută din consumul de antibiotice are loc în afara spitalului, pentru infecții tratate la domiciliu, pacienții și familiile lor solicită în mod expres medicilor să le prescrie antibiotice sau farmaciștilor să le elibereze antibiotice fără prescripție medicală, de accea am lansat campania „Nu-antibiotice la-ntâmplare", a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Antibioticele au reprezentat un progres medical care a permis salvarea a sute de milioane de vieți și reducerea sechelelor și a duratei de evoluție a infecțiilor la miliarde de pacienți în ultimii 75 de ani. Este probabil că terapia antibiotică alături de imunizări și de creșterea nivelului de igienă au reprezentat factorii principali care au determinat ca, în multe dintre regiunile planetei, durata medie de viață să crească cu peste 30 de ani în ultimul secol. Simpla utilizare a antibioticelor poartă însă în ea germenii selectării rezistenței bacteriene la antibiotice. Cu cât antibioticele sunt folosite mai frecvent cu atât acest fenomen este accelerat. Astfel, s-a ajuns ca în ultimele decenii să ne confruntăm cu bacterii tot mai rezistente la antibiotice", a declarat ministrul Sănătății cu ocazia lansării campaniei de informare „Nu-antibiotice la-ntâmplare".

Potrivit lui Voiculescu, există boli și intervenții medicale majore care afectează apărarea antiinfecțioasă a organismului, adică imunitatea, și fac ca viața pacientului să depindă de existența unor antibiotice eficiente.

„Tratamente pentru boli grave, cum ar fi marile arsuri, tratamente pentru transplantul de organe, chimioterapia sau îngrijirea prematurilor riscă să devină fie greu de realizat, fie, pur și simplu, imposibil de realizat. Totul din cauza creșterii rezistenței la antibiotice a bacteriilor periculoase, care pot infecta acești pacienți.  Peste 90 la sută din consumul de antibiotice are loc în afara spitalului, pentru infecții tratate la domiciliu. Pe de o parte, pacienții și familiile lor solicită în mod expres medicilor să le prescrie antibiotice sau farmacistului să li se elibereze aceste antibiotice fără prescripție medicală. Pe de altă parte, prescriptorii recomandă antibiotice inutile, din mai multe motive: fie din lipsa informațiilor medicale actualizate, fie la presiunea pacientului sau a familiei, fie din cauza persuasiunii companiilor farma, fie din teama de a nu greși, teama de a fi culpabili dacă nu le prescriu. Dacă nu se vor lua măsuri energice, estimările arată că, în anul 2050, în toată lumea se vor înregistra cel puțin 10 milioane de decese produse de infecții cu germeni rezistenți", a adăugat Voiculescu.

În acest context, Ministerul Sănătății a lansat campania „Nu-antibiotice la-ntâmplare".

Asta ne mai lipsea! Austriacul care îi învață pe străini cum să gătească din GUNOI a ajuns în România. În 2012, subiectul era considerat tabu. Oamenii îl asociau cu un act CRIMINAL, care îți poate ruina sănătatea