ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unei anchete efectuate de GSP, Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma, ar fi cumpărat materie primă printr-o firmă off-shore la prețuri și de șapte ori mai mari decât cele de piață.

Apoi, angajații diluau dezinfectanții chiar și de zece ori. Banii ce le rămâneau șefilor Hexi Pharma erau dați mai departe șefilor spitalelor, dar și unor medici, susține o sursă din cadrul companiei.

Dezvăluirile din scandalul Hexi Pharma i-au revoltat pe medici, care consideră că interesele din spatele acestei anchete sunt strict comerciale.

Florin Chirculescu, șeful Secției de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar de Urgență din București, avansează un scenariu interesant. Acesta susține că ”se urmărește privatizarea sistemului public de sănătate”, ceea ce ar crea un adevărat haos, oamenii cu venituri mici fiind practic condamnați la moarte dacă se va ajunge la un astfel de deznodământ.

„Asistăm la un asalt asupra sistemului public de Sănătate, prin care se urmărește privatizarea Casei de Asigurări de Sănătate în mai multe case private. Același lucru s-a urmărit în scandalul în care au fost implicați Raed Arafat și Traian Băsescu. Diferența este că atunci se ventilau mai puțini bani în sistemul sanitar. Este o exagerare ce se întâmplă, dar este o luptă cu morile de vânt, pentru că se preferă contractele de milioane pentru dezinfectare în locul apei și săpunului. La noi este o imbecilitate, credem că suntem perfecți și plătim oalele sparte. S-au subraportat sistematic infecțiile nosocomiale și nu am ajuns nicăieri. Trebuie să le raportăm corect și să vedem cum evoluează lucrurile”, susține medicul Chirculescu într-un interviu acordat celor de la Evz.ro.

Medicul a relatat care sunt căile cele mai sigure de dezinfecție, general acceptate.

„Personal, la mine pe secție, nu am observat în ultimii 2-3 ani mai multe infecții. Cine zice că practică medicina fără risc de infecție, minte! Nu există o modalitate perfectă de apărare împotriva infecțiilor. Cea mai simplă, ieftină și comodă metodă este spălatul cu apă și săpun, și spălatul pe dinți. Eu asta le spun pacienților mei să facă în seara dinaintea operației. Folosirea substanțelor dezinfectante este o mare discuție. Nu există consens asupra substanțelor ideale care omoară microbii. Există o mortalitate general acceptată de 8-15% pe fiecare spital, mai ales la terapie intensivă, iar pentru dezinfectare sunt proceduri standard. Avem doi angajați în spital care fac controlul intern: iau probe de aer, de pe pereți, geamuri și instrumentar. Pe secții la fel. Dacă am un pacient operat de o infecție, o jumătate de oră se dezinfectează blocul operator, se spală uzual totul, se dă cu o substanță, se aprind lămpile ultraviolete și se abandonează sala. La fel și saloanele”, a precizat doctorul.

La rândul ei, șefa Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, este sceptică față de ancheta lui Tolontan. Ea susține că procurorul de caz trebuia să-l fi chemat pe jurnalist să-i arate probele în baza cărora a scris ancheta privind dezinfectanții diluați de la Hexi Pharma.

„Este posibil să nu fie adevărat ce a scris. Nu există niciun laborator acreditat pe așa ceva. Sigur este hiperbolizată situația. Nu pot să cred că este de 10 ori diluat dezinfectantul! De la vorbe la fapte este o distanță mare. Efectul anchetei este că mulți oameni vor sta acasă să moară, nu mai vin la spital să se trateze. Tolontan aruncă o vorbă și sărim toți pe spate. Este o foarte mare greșeală mediatizarea fără probe. Un sâmbure de adevăr este posibil să fie, mai sunt și firme care fac așa ceva, dar nu de asemenea amploare. Spitalul nostru de exemplu, nu a avut nicio infecție și nici nu avem produse de la Hexi Pharma”, a comentat doctorul pentru sursa de mai sus.