ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Diana, Ioana și Maria. Sunt cei trei copii din Argeș care au murit, în februarie anul acesta, din cauza Sindromului Hemolitic Uremic (SHU). 

La 10 februarie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a deschis dosarul 202/P/2016, pentru omor „in rem” (n.r. – există fapta, nu se știe autorul). A doua zi, „având în vedere complexitatea cauzei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a preluat dosarul penal. (...) Cercetările penale sunt efectuate de către ofițerii de poliție din cadrul IPJ Argeș - Serviciul Investigații Criminale și IGPR – Direcția Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz”, informa Parchetul General.

„Urmărirea penală nu a fost finalizată”

Au trecut 6 luni de atunci. Timp în care autoritățile române au tot încercat să plaseze bacteria E.Coli ba în casele părinților, prin declarația fostului ministru al Sănătății, Cadariu Achimaș, care susținea că românii nu se spală pe mâini, ba în putineiul unui producător român de brânză, căruia Irimescu, ministrul Agriculturii, i-a pus afacerea pe butuci, prin acuzațiile sale publice ce s-au dovedit a fi nefondate.

Nu e ușor să-ți vezi năruită peste noapte munca de-o viață iar, pe deasupra, să fii acuzat de moartea a trei copii și de îmbolnăvirea altor zeci... Imaginați-vă ce ar fi fost dacă o parte a presei n-ar fi sărit în apărarea acestui producător român, și toată opinia publică l-ar fi pus la zid. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă el ar fi fost mai slab de înger și ar fi cedat psihic, sub imensa presiune. Astăzi, am fi avut în dosarul SHU aceeași soluție ca și în dosarul dezinfectanților de la HEXI PHARMA. „Case closed” și niciun adevăr.

După șase luni de investigații, cauzele ce au dus la moartea celor trei bebeluși din Argeș sunt încă necunoscute, iar ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș bate pasul pe loc. ActiveNews a solicitat procurorilor soluția dispusă în acest dosar. „Urmărirea penală nu a fost finalizată”, ni s-a comunicat
A trecut jumătate de an, timp în care n-am aflat nici cauza, nici soluția problemei, dar am învățat cum să ascundem problema. E simplu: noile cazuri de SHU ce apar sunt ținute la secret de către autorități.

Omerta de după raportul Corpului de control al premierului

La 25 mai a.c., după ce a efectuat verificări suplimentare în cazul bebelușilor diagnosticați cu SHU, Corpul de control al prim-ministrului a dat publicității o notă de informare prin care înștiința Parchetul General că se impune efectuarea unor verificări asupra stocurilor de vaccinuri existente la nivelul Direcțiilor județene de sănătate publică, a spitalelor și a cabinetelor medicale individuale, dar și asupra calității acestor vaccinuri.   

Ȋn aceeași notă de informare se preciza că, „până la 15 iunie 2016, Ministerul Sănătății (trebuie) să transmită documentele preluate în legătură cu achiziționarea de vaccinuri în perioada 2013-2015, în cadrul Programului național de imunizare, către echipa de control din cadrul Corpului de control al prim-ministrului care verifică la Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (...) monitorizarea reacțiilor adverse produse de vaccinurile hexavalente cu ambalaj în limbile slovacă, bulgară, kazahă distribuite pe piața din România”.

Ȋn ziua în care aceste informații au devenit publice, Ministerul Sănătății a contracarat, cu un comunicat de presă în care preciza că „Sindromul Hemolitic - Uremic al copiilor din Argeș nu are nicio legătură medicală cu vaccinarea. (...) Investigațiile epidemiologice derulate până în prezent arată că România s-a confruntat cu un focar epidemic determinat de infecții cu E-coli enterohemoragic O26. Cea mai probabilă sursă de îmbolnăvire o reprezintă unul sau mai multe produse lactate. (...) Produsele au fost consumate fie de copii, fie de părinții lor. În literatura medicală de specialitate, cazurile de Sindrom Hemolitic-Uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. În ultimii 15 ani, numărul acestora nu depășește 10 la nivel mondial.”

Nota informativă a dispărut de pe site-ul Corpului de control al prim-ministrului. Iar Ministerul Sănătății a încetat de atunci orice comunicare publică despre noile cazuri de copii diagnosticați cu Sindrom Hemolitic Uremic.

Există „SHU, de altă etiologie în afara infecției cu E.Coli”

Până la apariția notei care acredita ipoteza unei legături de cauzalitate între vaccinuri și SHU, Ministerul Sănătății posta pe site-ul oficial informări despre toate noile cazuri apărute, fie ele și doar suspiciuni, dar și despre evoluția acestora.

La 15 iunie, conform rapoartelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), la INBI „Matei Balș” a fost transferat un bebeluș în vârstă de 6 luni, diagnosticat cu „posibil enterocolită bacteriană” și suspectat de SHU. Copilul, născut în Germania, fusese adus de părinți în Romania în data de 1.06.2016 pentru a-și vizita familia (sat Cojasca, jud. Dâmbovița). La 14.06.2016, boala a debutat cu vărsături și scaune apoase. Ȋn investigații paraclinice efectuate nu a fost depistată prezența verotoxinelor, iar cazul a fost infirmat ca și SHU.

Ȋn săptămâna 4-10 iulie au apărut însă alte patru noi cazuri de SHU (trei confirmate și o suspiciune), în județele Brașov, Dolj, Constanța și municipiul București. 

1. M.S. (vârsta - 2 ani și 4 luni), din comuna Vulcan (jud. Brașov). La 29.06.2016, fetița a început să aibă vărsături și scaune diareice cu mucozități, cu striuri de sânge. La 1.07.2016, ea a fost internată în Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, cu diagnosticul „Sepsis nespecificat. Suspect dizenterie”. La internare, copilul prezenta subfebrilitate, stare generală modificată, somnolență, fără semne de iritație meningeană, se precizează în raportul CNSCBT. Ȋn ziua internării au fost efectuate teste rapide pentru Adenovirus, Rotavirus, E.Coli O157, dar și coprocultură, rezultatele fiind negative. Ȋn cursul zilei de 4.07.2016, medicul curant a stabilit diagnosticul de SHU. „Sindrom hemolitic uremic. Enterocolită acută. Dezechilibru hidro-electrolitic. SDA 7%. Trombocitopenie. Anemie. Insuficiență renală acută”. Ȋn aceeași zi, s-a decis transferul fetiței către Spitalul Clinic de Copii Brașov.
S-au recoltat 8 probe de materii fecale de la contacții de familie (n.r. – părinți, alte persoane ce au avut contact cu copilul), toate cu rezultat negativ. „Cazul este confirmat clinic ca și sindrom hemolitic uremic, de altă etiologie în afara infecției cu E.Coli”, scrie în raportul CNSCBT.
 
2. V.M. (9 luni), din Craiova (jud. Dolj). La 25.06.2016, băiețelul a început să vomite și să aibă scaune diareice apoase și mucoase. A fost internat la 28.06.2016 în Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Craiova, cu diagnosticul „Enterocolită acută. Deshidratare > 10%”. Testul rapid pentru E.Coli O157 efectuat în aceeași zi a ieșit negativ, dar coprocultura a fost pozitivă EPEC. 
La 1.07.2016, copilul a transferat la  Spitalul „Marie Curie” din București. Coprocultura efectuată la INC Cantacuzino în 7.07.2016 a ieșit negativă pentru E.Coli și verotoxine. Ȋn cazul mamei copilului, coprocultura a fost pozitivă pentru E.Coli O128, eae, vtx2. Cazul e confirmat clinic ca și sindrom hemolitic uremic, infirmat ca și infecție cu E.Coli. Mama este cunoscută ca și purtătoare de E.Coli.

3. B.B. (1 an și 2 luni), din București. Băiețelul prezenta, din 23.06.2016, vărsături și scaune diareice apoase și mucoase. La 01.07.2016, ora 23:00, este adus de părinți la medicul de familie dintr-o clinică privată, iar de aici e trimis la Spitalul „Marie Curie”. Diagnosticul la internare: „Enterocolită acută. Deshidratare > 10%”. Coprocultura efectuată la INC Cantacuzino în 5.07.2016 iese pozitivă pentru E.Coli O157. Cazul este confirmat clinic ca și sindrom hemolitic uremic și infecție cu E.Coli O157.

4. B.S.E. (10 luni), din Tuzla (jud. Constanța). La 4.07.2016, băiețelul a început să aibă scaune diareice sanguinolente/cu striuri de sânge. A doua zi, el a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Constanța, cu diagnosticul „Suspiciune enterocolită acută. Deshidratare 5%”. La 8.07.2016, coprocultura și testul imunocromatografic au ieșit negative. Ȋn aceeași zi, copilul a fost transferat pe secția de reanimare, iar în 9.07.2016 a fost adus la Spitalul „Marie Curie”, cu diagnosticul „Enterocolită cu deshidratere medie. Anemie. Insuficiență renală acută. Suspiciune de SHU”. Testele rapide pentru determinare verotoxinelor E.Coli, efectuate în 10.07.2016 au ieșit negative, atât pentru copil, cât și pentru mamă.

E posibil ca aceste patru cazuri să nu fie singurele trecute sub tăcere. Rapoartele CNSCBT încetează în data de 17 iulie. Ȋn trei dintre aceste cazuri cu SHU, specialiștii infirmă prezența E.Coli. Ba chiar vorbesc despre o altă etiologie a bolii. Ȋnsă ancheta se oprește aici. Mai departe, zona e minată. Iar autoritățile tac și nimeni nu se simte dator să vină cu o explicație. 

Ca și când n-am vorbi despre copii care se îmbolnăvesc grav, fac dializă și vor rămâne cu sechele pe viață. Ca și când n-am știi că trei fetițe au murit în februarie, din aceleași cauze. Diana avea 1 an, Ioana – 1 an și 3 săptămâni, iar Maria – 1 an și 4 luni. „Ȋn cea de-a șasea săptămână de supraveghere, cele mai multe cazuri confirmate de către medicii de familie au fost la grupa de vârsta 1 - 4 ani, similar și în ceea ce privește cazurile diagnosticate în spital”, se precizează în rapoartele CNSCBT.   

Să știi că aceste nenorociri se întâmplă și să le treci sub tăcere e un act de inconștiență și de prostie. Să vezi că în continuare se îmbolnăvesc copiii și să nu investighezi TOATE posibilele cauze, asta e o crimă. Nu e incompetență, nu e ignoranță, e o crimă comisă în mod conștient, pentru care vinovații vor trebui să plătească!