ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noi studii susțin că atât infecția cu Covid, cât și vaccinarea sunt asociate cu un risc crescut de afecțiuni cardiace. Ne confruntăm cu o potențială epidemie de boli de inimă?

Aproximativ 1 din 5 persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 (și multe persoane au contractat Covid după vaccinare – de exemplu, după cum arată un studiu israelian, persoanele complet vaccinate sunt de 27 de ori mai predispuse să se îmbolnăvească de COVID comparativ cu persoanele nevaccinate care au imunitate naturală, iar riscul de spitalizare este de 8 ori mai mare decât în cazul nevaccinaților, n. red.) au suferit o inflamație acută a mușchiului inimii, o afecțiune numită miocardită, arată o nouă cercetare de la Universitatea din Florida de Sud, a cărei apariție a fost semnalată de Epoch Times.  

Noul studiu retrospectiv multicentric a examinat peste 8.000 de pacienți testați pozitiv pentru COVID-19 cu vârsta de peste 18 ani. Cercetătorii au comparat ratele de mortalitate în spital și legate de suportul prin conectare la ventilator în rândul celor diagnosticați cu miocardită și al celor fără această afecțiune.

Miocardita a fost detectată prin testarea nivelurilor crescute de troponină-T (TnT) și peptide natriuretice cerebrale (BNP) – ambele fiind semne de afectare a inimii.

Dintre cei 8.162 de pacienți cu COVID-19 confirmați prin PCR în perioada 1 ianuarie - 14 mai 2020, 20,1% sau 1.643 de persoane au dezvoltat miocardită acută. De asemenea, s-au confruntat cu riscuri semnificativ mai mari de a necesita ventilație și de deces decât cei fără miocardită.

Deși mulți pacienți aveau afecțiuni preexistente, cum ar fi hipertensiunea arterială și boli cardiace cronice, miocardita pare fi o nouă complicație a infecției cu COVID-19, susțin cercetătorii.

De asemenea, insuficiența cardiacă subiacentă – legată de cardiomiopatie, o boală cardiacă în care inima nu pompează în mod eficient sângele – aproape a dublat riscul de mortalitate în rândul pacienților spitalizați.

Și alte studii confirmă aceste constatări. Un studiu al Institutul de Inimă Smidt din cadrul Spitalului Cedars-Sinai, publicat în Journal of Medical Virology, a constatat o creștere a deceselor cauzate de atacul de cord. În special, creșterea a fost cea mai mare la adulții mai tineri, cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani - un grup neașteptat cu risc ridicat.

Până în al doilea an pandemic, mortalitatea cauzată de atac de cord a crescut cu:

- 29,9% la adulții cu vârsta între 25 și 44 de ani;
- 19,6% la adulții cu vârsta între 45 și 64 de ani;
- 13,7% la adulții cu vârsta de peste 65 de ani.

Vaccinarea și riscul de miocardită

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au recunoscut o legătură rară între vaccinarea COVID-19 și problemele cardiace, în special miocardită și pericardită, inflamația mucoasei din jurul inimii.

Această asociere a fost observată în mai multe sisteme de monitorizare la nivel global, în special în legătură cu vaccinurile ARNm Moderna și Pfizer.

Cele mai mari riscuri de miocardită și pericardită apar în prima săptămână după vaccinare, un risc crescut fiind în cazul tuturor combinațiilor de vaccin ARNm și fiind constatat un risc mai pronunțat la bărbații tineri după a doua doză, potrivit unui studiu incluzând peste 23 de milioane de oameni din patru țări nordice, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) Cardiology.

„Aceste cazuri suplimentare în rândul bărbaților tineri cu vârsta între 16 și 24 de ani corespund unui risc de 5 ori mai mare după Comirnaty și de 15 ori mai crescut după Spikevax, comparativ cu cei nevaccinați”, a declarat pentru Epoch Times dr. Rickard Ljung, profesor și medic la Agenția de Produse Medicale din Suedia și unul dintre autorii principali ai studiului. Spikevax este numele de marcă al vaccinului Moderna, iar Comirnaty se referă la vaccinul ARNm de la Pfizer.

În schimb, când s-a comparat ratele de miocardită asociată cu infecția COVID, cum s-a arătat într-un studiu care urmează să fie revizuit de colegi, s-a constatat că afecțiunea a apărut la o rată de 450 de cazuri per milion la bărbați tineri cu vârsta între 12 și 17 ani. În rândul femeilor tinere, rata ajustată a fost de 213 cazuri la milion.