ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O femeie din Emiratele Arabe Unite (E.A.U.), grav rănită într-un accident rutier petrecut în 1991, și-a revenit miraculos după ce a ieșit din starea de comă în care stătuse vreme de 27 de ani, informează BBC.

Munira Abdulla, în vârstă de 32 de ani la momentul accidentului, a suferit un traumatism sever al creierului, după ce mașina în care călătorea pentru a-și lua fiul de la școală s-a ciocnit cu un autobuz.

Omar Webair, în vârstă atunci de numai patru ani, stătea în spatele mașinii alături de ea, dar a scăpat nevătămat, deoarece mama lui îl ținuse în brațe chiar înainte de accident.

Munira Abdulla, transportată cu mașina de cumnatul ei, a rămas grav rănită, însă și-a recăpătat conștiența anul trecut într-un spital german.

Fiul acesteia, Omar Webair, a povestit despre accident și despre îmbunătățirea stării mamei sale după ani buni de tratament într-un interviu acordat ziarului "The National" din Emiratele Arabe Unite.

„Mama mă îmbrățișase pentru a mă proteja" (...) "Nu am renunțat nici o clipă la ea pentru că am avut întotdeauna sentimentul că într-o bună zi se va trezi", a declarat Omar jurnaliștilor luni.

„Motivul pentru care am făcut publică povestea mamei este de a-i îndemna pe oameni să nu-și piardă speranța pentru cei dragi ai lor, să nu-i considere morți atunci când se află într-o stare ca a mamei mele", a adăugat acesta.

„Mama stătea cu mine pe bancheta din spate. Când și-a dat seama că urma să ne ciocnim de acel autobuz, m-a îmbrățișat ca să nu fiu aruncat în aer".

Acesta a scăpat nevătămat, suferind doar o contuzie craniană, însă mama lui a fost lăsată ore întregi fără îngrijire medicală.

Munira Abdulla a fost în cele din urmă transportată la spital, iar mai târziu a fost transferată la Londra. Acolo, a fost declarată în stare vegetativă - fără reacții, dar capabilă să simtă durerea -, informează The National.

Pacienta a fost ulterior repatriată în orașul de baștină, Al Ain, în Emiratele Arabe Unite, aproape de frontiera cu Oman, și a fost mutată în diferite instituții medicale, după cum a impus asigurarea de sănătate.

Femeia a rămas în orașul de reședință mai mulți ani de zile, hrănită printr-un tub și ținută în viață. A urmat proceduri de fizioterapie pentru a nu i se atrofia mușchii din cauza lipsei de mișcare.

În 2017, familiei i s-a oferit o subvenție din partea Curții Prințului moștenitor al Coroanei, un organism guvernamental din Abu Dhabi, pentru a o transfera pe Munira Abdulla în Germania.

Acolo, pacienta a suferit o serie de intervenții chirurgicale pentru corectarea mușchilor mâinilor și picioarelor, drastic atrofiați, și a primit tratament medicamentos pentru a-și îmbunătăți starea, inclusiv conștiența.

Un an mai târziu, fiul ei a fost implicat într-o ceartă în salonul ei de spital, care părea să determine o reacție din partea mamei.

"S-a petrecut o neînțelegere în salonul de spital și mama mea a simțit că aș fi în pericol, ceea ce i-a provocat un șoc", a povestit Omar Webair.

"A început să scoată sunete ciudate și am chemat doctorii să o consulte, dar aceștia au spus că totul era în regulă."

"Apoi, trei zile mai târziu, m-am trezit auzindu-mă strigat pe nume de cineva. Era chiar ea, mă chema pe nume! Îmi venea să zbor de bucurie, ani de zile visasem la acest moment, și numele meu a fost primul cuvânt pe care l-a rostit mama când s-a trezit".

Aceasta a devenit mult mai receptivă și poate în prezent simți stimulii exteriori și chiar să vorbească.

Aceasta a revenit la Abu Dhabi, unde urmează proceduri de fizioterapie si reabilitare avansată - în special pentru a-și îmbunătăți poziția când stă în șezut și pentru a preveni contractarea mușchilor.
 
Deznodământul fericit al cazului mamei lui Omar Webair este o situație rar întâlnită. Există doar câteva cazuri de oameni care și-au recăpătat cunoștința după câțiva ani - și chiar și în asemenea circumstanțe, recuperarea poate fi de lungă durată.

Conform Serviciului Național de Sănătate al Marii Britanii, șansele de recuperare ale unui pacient aflat în stare de conștiență depreciată sunt imposibil de prevăzut. Cei care își recapătă cunoștința au adesea deficiențe severe pricinuite de leziuni ale creierului.

Există, totuși, unele cazuri notabile de recuperare, cum ar fi cel al lui Terry Wallis, un american implicat într-un accident de mașină la vârsta 19 ani care, după ce a petrecut alți 19 ani într-o stare aproape vegetativă, a avut parte de o revenire considerabilă . S-a crezut că acesta fusese capabil să-și regenereze țesutul cerebral.

De asemenea, fostul campion mondial de Formula 1, Michael Schumacher, a suferit în 2013 un traumatism cranian în urma unui accident la schi în Franța. Acesta a fost pus de medici în stare de comă indusă timp de șase luni, apoi a fost transferat acasă în Elveția pentru a-și continua tratamentul.