ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18.30 Peste 100 de persoane participă miercuri după amiază, la Pitești, la un miting de protest față de situația din sistemul sanitar. Protestatarii, care s-au strâns în Piața "Vasile Milea" de lângă Palatul Administrativ din Pitești, poartă pancarte prin care cer îmbunătățirea condițiilor din spitalele argeșene și își exprimă solidaritatea cu familiile copiilor care au murit, conform Agerpres. 


ACTUALIZARE MIERCURI, 17 FEBRUARIE, 17.40 Încă doi copii din Argeș au ajuns în ultimele 24 de ore la spitalele din BucureștI. Aceștia au fost diagnosticați cu enteroviroză și rotavirus.

În clipa de față la spitalele din județul Argeș mai sunt internați alți 42 de copii care prezintă scaune diareice fără complicații. Potrivit unui comunicat al DSP Argeș, niciunul dintre copii nu necesită transpotarea la București. La Spitalul de Pediatrie Pitești sunt internați 33 de copii, alți cinci copii sunt internați la Spitalul Județean de Urgență din Pitești, trei la Spitalul Municipal Curtea de Argeș și unul la Spitalul Orășenesc Costești.

Șapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt în continuare internați la Spitalul "Marie Curie", trei dintre aceștia în stare gravă pe secția de Terapie Intensivă, iar patru la Nefrologie, prezentând o stare bună.

La aceeași unitate medicală din București au murit, în ultimele două săptămâni, alți trei copii din Argeș care prezentau simptome asemănătoare.  

 

ACTUALIZARE MARȚI, 16 FEBRUARIE: 17.30 Încă un bebeluș internat la spitalul „Marie Curie” a murit în această după-amiază. Medicii au încercat să îl resusciteze, dar copilul nu a mai putut fi salvat. Este vorba de o fetiță în vârstă de un an și patru luni, care a fost internată în stare foarte gravă. Starea copilei nu s-a îmbunătățit pe parcursul acestei săptămâni.

 
ACTUALIZARE 22.55 Gabriela Gavrilescu, actual membru al Comisiei de Sănătate, a vorbit pentru Știrile B1 TV despre bebelușii aflați în stare gravă și a cerut demisia ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu: 

 

"Am spus că voi cere demisia a doua oară pentru proasta gestiune a situației acestor minunați copilași.(...) În calitate de inginer chimist nu putea să mă ducă capul că apa ar fi putut fi infestată, mai ales că acești bebeluși nu provin din același loc. Cred că într-o zi puteai să deduci că altul este motivul. Medicamente? Vaccin? Sirop? Poate altceva".

Gavrilescu a afirmat că trebuie ca ministrul Cadariu să își "dea demisia în ultimul ceas. Dacă nu, să și-o asume Cioloș. Dacă noi produceam un astfel de haos, ne dădeau afară partidele politice, premierul. Dacă ești un bun specialist nu înseamnă că ești un bun manager".

Gavrilescu a asemuit această situația cu tragedia din Colectiv.

ACTUALIZARE 20.40 Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat, luni, la "Ora Guvernului", că ultimul raport la "Marie Curie" a pus în evidență trei infecții cu E. coli enteropatogen și mai multe infecții cu diverși viruși, afirmând că acest lucru nu leagă în nici un fel cazurile între ele.

 "Ultimul raport pe care îl am a pus în evidență trei infecții cu E. coli enteropatogen și mai multe infecții cu diverși viruși. Acest lucru nu leagă în nici un fel cazurile între ele. Aceste sunt datele de care dispun până în acest moment. Continuăm investigațiile. Sunt oameni specializați care o fac”, a declarat ministrul Sănătății, citat de Mediafax.

ACTUALIZARE 17.00 Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat luni că, în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic internați la Spitalul "Marie Curie", se verifică alte variante de infecții și intoxicații și a afirmat că nu este nicio criză. "Nu a fost vorba de o criză. Dacă ventilăm emoțional... De fiecare dată se întâmplă lucruri din acestea și sunt absolut regretabile. Dacă creăm panică și punem și presiune pe toți medici de acolo, ce rezolvăm? Credeți că se rezolvă o problemă? Este absolut regretabil că se întâmplă, dar, din păcate, astfel de lucruri se întâmplă în orice colț al lumii", a afirmat Achimaș-Cadariu.
 

 ACTUALIZARE ora 15:30 Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează luni, 15 februarie, că bebelușii care au fost infestați cu o bacterie periculoasă nu s-au îmbolnăvit din cauza portocalelor, după ce instituția a prelevat probe din loturile de citrice ale unui lanț de supermarketuri din Argeș, potrivit Realitatea TV.

Directia Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Argeș a demarat, sâmbătă, 13 februarie, controale în supermarketuri, după ce mai multi bebeluși au ajuns la spital în stare gravă în Argeș, ulterior fiind transferați la București, la Spitalul "Marie Curie".

Unele mame au declarat că ar fi dat copiilor portocale, pe care le-au cumpărat dintr-un lanț de supermarket-uri. "Ne-am autosesizat în urma declarațiilor medicilor de la Spitalul 'Marie Curie' și am decis să declanșăm controale", a declarat acesta, menționând ca probele, luate doar din portocale, vor ajunge în cursul zilei de sâmbătă la București, unde vor fi analizate, rezultele urmând sa fie obținute cel tarziu marți, potrivit Ziare.com. 

ACTUALIZARE 15.02, ORA 8:55  Un al doilea bebeluș a murit în urma infecțiilor digestive puternice. Este vorba despre o fetiță care era internată la spitalul Marie Curie, secția de Terapie Intensivă.


Fetița, diagnosticată cu sindrom hemolitic-uremic, a decedat în noaptea de duminică spre luni, au declarat pentru Agerpres surse medicale.

"Un al doilea copil cu sindrom hemolitic-uremic a murit luni, la ora 3,30", au precizat sursele. 

Săptămâna trecută, o fetiță din Topoloveni de un an a murit, după ce a fost adusă în stare gravă la ''Marie Curie'', fiind infectată cu o bacterie și ulterior diagnosticată cu sindrom hemolitic-uremic. 

ACTUALIZARE 11.02, ORA 11:30 Alți 13 copii au fost internați, în cursul nopții de miercuri spre joi, în spitalele din Argeș, fiind confirmate patru cazuri de rotavirus și patru de boală diareică acută, potrivit unei informări transmise joi de Instituția Prefectului.


În 12 cazuri, copiii au fost preluați în urma unor apeluri la 112, iar un caz s-a prezentat direct la spital. Cei patru copii diagnosticați cu rotavirus au fost internați la Secția de boli contagioase a Spitalului Județean Argeș, ceilalți patru diagnosticați cu boală diareică acută la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel, iar cinci copii internați la Spitalul de Pediatrie Pitești sunt în investigații.

Alți 14 copii din Argeș internați în spitalele din București prezintă boală diareică acută (12 cazuri) și infecție cu rotavirus (două cazuri).

"În perioada 10 februarie 2016, ora 18,00 — 11 februarie 2016, ora 8,00, nu au mai fost efectuate transferuri de pacienți-copii în spitalele din Capitală. Ultimul transfer a fost efectuat pe 10 februarie 2016, ora 17,45, la Spitalul Matei Balș (rotavirus, solicitare transfer la cererea părintelui)", se mai precizează în comunicarea Instituției Prefectului.

ACTUALIZARE 18:30 Ministerul Sănătății a publicat un comunicat în care anunță că investighează cauzele posibile de îmbolnăvire a copiilor din județul Argeș și că, în perioada imediat următoare "va comunica rezultatele anchetei epidemiologice".

Redăm textul integral al comunicatului MS:

"În ultimele 24 de ore, MS a fost informat despre înregistrarea unor cazuri de îmbolnăvire la copii din județul Argeș care au fost transferați de urgență la unități medicale din București cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic.

Din datele preliminare s-a confirmat infecție cu E.coli doar la unul dintre cazuri, la un copil cu vârsta sub 1 an transferat în stare gravă la Spitalul Marie Curie și care a decedat ulterior. Toti ceilalți copii se găsesc sub îngrijire medicală atentă, fiind aplicate procedurile necesare susținerii funcțiilor vitale.

Măsurile luate de autoritățile de sănătate publică constau în verificarea posibilelor cauze comune de apariție a acestor îmbolnăviri, verificarea condițiilor de spitalizare în unitățile unde acești copii sunt îngrijiți și asigurarea tuturor resurselor necesare diagnosticului și terapiei acestora.

În perioada imediat următoare MS va comunica rezultatele anchetei epidemiologice desfășurate de autoritățile de sănătate publică din județul Argeș și Municipiul București și va dispune măsurile care se impun în urma analizei raportului și recomandărilor, împreună cu Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică - INSP".


ACTUALIZARE 14:10 12 copii au ajuns la spitalele din Pitești și București suspectați că s-au infestat cu o bacterie periculoasă, care a provocat decesul în cazul unuia și le-au afectat grav rinichii în cazul altora.

Toți copiii din Argeș între 0 și 2 ani vor fi vizitați de medicii de familie, a decis DSP Argeș.

Este anchetă epidemiologică la Spitalul Județean din Pitești, unde opt bebeluși au fost depistați cu o bacterie care le atacă rinichii. Alte trei noi cazuri au fost raportate azi.

 În Argeș, acolo de unde au fost aduși cei mai mulți bebeluși, Prefectura a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență. În plus, o anchetă epidemiologică a fost deschisă pentru a se stabili sursele infecției.

„Nu putem afirma nimic concret la acest moment despre evoluția cazului. Toți copiii sunt permanent monitorizați. Se asteaptă raportul de specialitate a celor de la Direcția de Sănătate Publică de pentru mai multe informații”, a declarat Mihai Oprescu, prefectul județului Argeș, pentru Digi 24.

Știre inițială

Șase bebeluși sunt internați în stare gravă la Spitalul „Marie Curie” din Capitală după ce au fost depistați cu o bacterie care le atacă rinichii, anunță Digi 24.


Bebelușii, toți sub un an, au fost internați inițial la spitalul de pediatrie din Pitești. Cu timpul starea lor de sănătate s-a agravat astfel încât au fost trimiși la București.

"Vomita, nu mai mânca, slăbise, era foarte agitată, timp de patru zile nu a dormit, numai în brațe am stat cu ea zi și noapte. E în stare gravă, a făcut convulsie renală", a povestit o mamă pentru ȘtirileProtv.ro.

Pentru un alt copil medicii nu au mai putut face nimic. Ei au fost diagnosticați cu sindromul hemolitic uremic la care se ajunge prin infecția cu o bacterie. Această bacterie poate fi luată din fructe sau legume nespălate, ori carne preparată insuficient.

Simptomele copiiilor au început cu o diaree, după care s-a ajuns la insuficiența renală și anemie acută. Medicii spun că un copil chiar a murit săptămâna trecută pentru că a ajuns prea târziu la medic.

Este prima dată când se confruntă în doar o săptămână cu un număr atât de mare de pacienți diagnosticați cu acest sindrom.

Între timp, DSP Argeș a spus că nu poate fi vorba de un focar, însă a început o anchetă la spitalul de pediatrie pentru a verifica suspiciunea de infecție intraspitalicească.