ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O sportivă portugheză în vârstă de 26 de ani, aflată în moarte cerebrală din luna decembrie, a dat joi naștere prin cezariană unui băiețel și apoi a decedat, fiind înmormântată vineri, informează Agerpres, citând BBC.

Sportiva de talie internațională Catarina Sequeira fusese declarată în moarte cerebrală în urma unei crize severe de astm survenite la domiciliu. Copilul cu care era însărcinată, pe nume Salvador, a venit pe lume în a 32-a săptămână de sarcină, și este actualmente îngrijit într-o maternitate. În Portugalia, acesta este al doilea caz cunoscut de copil născut de o mamă aflată în moarte cerebrală.

Catarina Sequeira era o sportivă talentată la canotaj, reprezentându-și cu mândrie țara. Din păcate, jucătoarea de caiac-canoe suferea de astm din copilărie. În decembrie 2018, când era deja însărcinată de 19 săptămâni, a avut o criză astmatică severă și medicii au luat măsura de a o pune în comă indusă. În ciuda tuturor eforturilor, starea ei s-a deteriorat și, câteva zile mai târziu, a fost declarată în moarte cerebrală. Începând cu 26 decembrie, conform rapoartelor, a fost ținută în viață de aparate, care i-au asigurat mecanic respirația, permițând fătului să supraviețuiască în pântecele ei timp de 56 de zile.

Legea portugheză privind donarea de organe a fost interpretată favorabil donatorului în acest caz, medicii declarând că intenția lor a fost de a aștepta până vineri, 29 martie 2019, pentru ca mama să ajungă la 32 de săptămâni de sarcină.

Din cauză că starea ei respiratorie s-a deteriorat, operația de cezariană a fost întreprinsă cu o zi mai devreme. Conform reprezentanților spitalului, vârsta optimă la care pruncii au cele mai bune șanse de supraviețuire e considerată a fi cea de treizeci și două de săptămâni.

Șeful comitetului de etică al spitalului, Filipe Almeida, a explicat că decizia de a ține copilul în viață în pântecele mamei a fost luată în urma discuției cu familia și datorită faptului că pacienta nu alesese să renunțe la consimțământul prezumat de legea portugheză privind donarea de organe.

„Să fii donator de organe nu înseamnă doar să te afli în situația de a dona un ficat, o inimă sau un plămân, ci și să fii în poziția de a te dărui pentru ca un copil să poată trăi”, a declarat acesta. „Și nimeni nu are dreptul să întrerupă procesul decizional al mamei”, a subliniat el pentru site-ul publicației Observador.

Tatăl copilului, ca și restul familiei, și-a dorit ca acesta să fie născut. Mama Catarinei Sequeira, Maria de Fátima Branco, a declarat pentru televiziunea portugheză că și-a luat adio de la fiica sa pe 26 decembrie și că decizia de a păstra copilul a fost luată pentru că Bruno, tatăl copilului, și-a dorit mereu să devină părinte.

Bebelușul cântărea la naștere doar 1,7 kilograme și se presupune că va rămâne internat în spital încă cel puțin trei săptămâni. În 2016, un alt bebeluș, Lourenço, a fost născut la Lisabona după ce a supraviețuit 15 săptămâni în pântecele mamei sale, care fusese declarată în moarte clinică.

În România, țară a cărui guvern încurajează transplantul de organe, legiferarea acordului prezumat pentru donare este aspru criticată de anumiți reprezentanți sociali și medicali, însăși definiția morții cerebrale (după momentul căreia se poate dispune prelevarea de organe în vederea transplantului) reprezentând subiect de dezbatere publică din punct de vedere al bioeticii.